NOVA PROVOKACIJA Ustaša na hrvatskoj TV vikao Za dom spremni
Foto: Profimedia

Veličanje zločinačkog pokreta u državnim medijima u lijepoj njihovoj

NOVA PROVOKACIJA Ustaša na hrvatskoj TV vikao Za dom spremni

Hrvatska -

Penzionisani oficir Mario Maks Slaviček, gostujući na nacionalnoj televiziji HRT, uzviknuo zloglasni pozdrav, koji je posle na sajtu izbrisan

Ustaške vrednosti su očigledno toliko oživele u Hrvatskoj da su bez srama počele da se propagiraju i na nacionalnoj televiziji!Penzionisani oficir Hrvatske vojske Mario Maks Slaviček juče je, tokom gostovanja u emisiji „Studio 4“ na HRT 4, zahvalio novinarima i urednicima ove televizije zloglasnim ustaškim pozdravom „Bogu verni, za dom spremni“! On je na reveru imao i značku zločinačke NDH!Biće problemaČuvši njegov pozdrav, voditeljka je, uz izvinjenje gledaocima, zaključila da će „sada imati problema“. Posebno je skandalozna činjenica da još jedan u nizu dokaza o povampirenju ustaštva u Hrvatskoj stiže uoči obeležavanja godišnjice „Oluje“.Poznati hrvatski politički analitičar i profesor Žarko Puhovski, nekadašnji predsednik Hrvatskog helsinškog odbora, u razgovoru za naš list osudio je juče ustaški pozdrav koji je izrečen na kanalu hrvatske državne televizije HRT4:- Policijska i pravosudna praksa u Hrvatskoj su takve da te stvari ne progone. Neki ljudi to osuđuju, uglavnom liberalno orijentisani, ali većina to ne osuđuje, što ne znači da se slaže s tim. Međutim, to se ne podvodi pod član zakona koji zabranjuje rasističku, pronacističku ili neku sličnu aktivnost, što bi trebalo da bude, ali praksa nije takva. Mi imamo dve stranke koje su registrovane kao političke stranke koje pozdrav „Bogu verni, za Dom spremni“ imaju kao svoj zvanični stranački pozdrav. Dakle, one su, uprkos tom pozdravu, registrovane, pa je samim tim to na neki način legalizovano. Problem je u tome što su takve stvari praktično dopuštene jer se ne kažnjavaju. Takođe, tragikomično je i to što su u reprizi te emisije isekli taj deo. Verovatno su hteli da budu politički korektni, ali mislim da je to pogrešan pristup, jer ako se to reklo, onda je trebalo i u reprizi da se prikaže.

Sa zastavom NDH na reveru... Mario Maks Slaviček u studiju HRT
Sa zastavom NDH na reveru... Mario Maks Slaviček u studiju HRT

PeticijaUSTAŠKI POZDRAV I U VOJSCIU Hrvatskoj je pokrenuta peticija da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Za nekoliko dana tu peticiju je potpisalo 3.200 Hrvata, među kojima su bili brojni akademici, biskupi i javne ličnosti.

Aleksandar VulinFAŠIZAM NIJE NESTAO U HRVATSKOJMinistar rada Aleksandar Vulin kaže za Kurir da je nekažnjeno vraćanje ustaštva u javni i politički život Hrvatske činjenica.- Od ustaških pesama uz koje uživa državni vrh Hrvatske, preko razbijenih ćiriličnih tabli u Vukovaru i pokušaja rehabilitacije Stepinca, pa polaganja venaca na spomenik ustašama u Blajburgu, potvrđuje se da fašizam u Hrvatskoj nije nestao. Srbija je na tu činjenicu upozoravala i upozoravaće, a na EU je da kaže do kada će biti nema na obnovu mržnje prema Srbima, Jevrejima i Romima, što fašizam i ustaštvo nose sa sobom. Očekujem da se HRT ogradi od izjave svog gosta, ali i da hrvatska država osudi i kazni sve koji su to učinili.

SRAMNO / ISPADI POZNATIH HRVATA/Ministar HasanbegovićUSTAŠE SU HEROJINa mestu ministra kulture i informisanja Hrvatske nalazi se Zlatko Hasanbegović, istoričar poznat po svojim proustaškim stavovima. On je veličao ustaštvo kao saradnik mesečnika Nezavisna država Hrvatska, koji je izdavao zet ustaškog vođe Ante Pavelića. Tada je tvrdio da su ustaše „heroji, mučenici i šehidi“.Marko Perković TompsonSRBIJU ĆEMO ZAPALITIHrvatski pevač Marko Perković Tompson deklarisani je ustaša koji se ne libi da u svojim pesmama poziva na ubistvo i paljenje Srba, a na njegovim koncertima mogu se videti ustaška obeležja. Veliča ustaške zločince, a ovo su samo neki od stihova koje peva: „Oj, ustaše, braćo mila, duboka je voda Drina, Drinu ćemo pregaziti, a Srbiju zapaliti“.Josip ŠimunićSKANDIRAO „ZA DOM SPREMNI“Josip Šimunić, fudbaler hrvatske reprezentacije, nakon utakmice sa Islandom 2013. godine uzeo je mikrofon, stao pred navijače i uzviknuo: „Za dom!“, na šta su mu navijači odgovorili: „Spremni!“ Inače, u poslednje vreme ovaj poklič postao je prilično čest na hrvatskim stadionima.Kolinda Grabar KitarovićVOLI TOMPSONA I KLANJA SE USTAŠAMA UBIJENIM U BLAJBURGUIako u svojim izjavama Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, kritički govori o NDH, prošle godine je položila cveće na spomenik pobijenim ustašama i domobranima u Blajburgu i poklonila se pred njim. Izjavila je i da ona i njena deca obožavaju muziku Marka Petkovića Tompsona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track