ROĐAK STEPINCA O PRESUDI: Dokazano da je bio pravednik
Foto: Profimedia

Osuđen da je sarađivao sa okupatorima

ROĐAK STEPINCA O PRESUDI: Dokazano da je bio pravednik

Hrvatska -

Boris Stepinac, rođak kardinala Alojzija Stepinca, koji je pokrenuo sudski postupak za poništavanje presude protiv hrvatskog biskupa, izjavio je danas da je veoma dirnut odlukom da se poništi osuđujuća presuda iz 1946, kojom je Stepinac bio osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Boris Stepinac je novinarima nakon suđenja koje je održano iza zatvorenih vrata, rekao da nije očekivao da će se sve to dogoditi tako brzo i da zahvaljuje hrvatskom pravosuđu jer je, kako je rekao, konačno skinuta ljaga koja se godinama vukla ne samo po imenu kardinala, već i Katoličku crkvu i celi hrvatski narod.

Dirnut je poništenjem osuđujuće presude za Alojzija Stepinca jer su, kako je kazao, konačno i njegova deca i unuci dočekali taj trenutak. Boris Stepnac nije želeo da govori šta je preživljavala njegova porodica zbog te osuđujuće presude, ali je najavio da postoji još dokumenata koji govore o tome da je njegov rođak kardinal bio "pravednik" Dokazaće, kaže, to i istorija.

Na Županijskom sudu u Zagrebu jutros je održana sednica za reviziju presude Stepincu. Zagrebački Županijski je u celosti poništio presudu kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

NIKOLIĆ O PONIŠTAVANJU PRESUDE STEPINCU: Ovo je pritisak na Papu da kanonizuje bivšeg kardinala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track