NOVA PROVOKACIJA HRVATSKOG MINISTRA: Za Kovača je Gavrilo Princip isto što i ustaša
Foto: Profimedia

Skandal

NOVA PROVOKACIJA HRVATSKOG MINISTRA: Za Kovača je Gavrilo Princip isto što i ustaša

Hrvatska -

Odlazeći ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač optužio je danas zvanični Beograd da pismima upućenim zvaničnicima EU o odnosima sa Hrvatskom zapravo želi da izazove nered i cirkus

Kovač, kako je istakao, dan uoči Domovinske zahvalnosti, Dana pobede i hrvatskih branitelja želi da poruči da treba stati na loptu i poziva kolege iz Srbije da se "smire" i počnu normalno i racionalno da komuniciraju sa zvaničnim Zagrebom.

Kovač je u izjavi novinarima rekao da je u nedelju dana Hrvatska primila četiri diplomatske note iz Srbije, što smatra cirkusom i ponovio da Hrvatska ubuduće takve note neće primati.

"Ne prihvatamo mešanje u unutrašnje stvari. Imamo najviše standarde na planu zaštite manjinskih prava kao članica EU i NATO… Imamo osam pripadnika nacionalnih manjina u Saboru od kojih su tri iz reda srpskog naroda", naveo je Kovač i dodao da je model o prisustvu manjina u Saboru model koji retko ko ima u svetu.

Miro Kovač, Foto: Reuters
Miro Kovač, Foto: Reuters

Stoga je, dodao je, siguran da će i Srbi morati da uspostave iste takve standarde na svom putu ka EU .

"Srbija će morati da promeni nakaradni zakon o ratnim zločinima, gde nije normalno da srpski sudovi sude hrvatskim braniteljima za domovinski rat ", rekao je Kovač.

O pismima koje je srpska vlada uputila zvaničnicima EU, a povodom poslednjih događaja u Hrvatskoj vezano za Stepinca, Glavaša i Barešića, Kovač je rekao da to govori da "neko želi da stvara nered i cirkus".

"Mi smo EU. Hrvatska je EU!", rekao je Kovač i ponovo pozvao Srbiju da počne da radi na sebi, te da ne zamagljuje stvarnost u Hrvatskoj.

Napomenuvši da je Haški tribunal dostavio izveštaj o saradnji Srbije sa tim sudom, Kovač je rekao da se iz tog dokumenta vidi da Beograd ne sarađuje sa tribunalom. Jasno je, kaže, konstatovano da Srbija treba da ispuni troje svojih državljana, te da je takođe jasno konstatovano da se u Srbiji u kontinuitetu veličaju ratni zločinci.

Ustvrdivši da Hrvatska ne vodi politiku po principu "da komšiji crkne krava", Kovač je rekao da dan uoči obeležavanja Dana pobede i branitelja želi da ukaže da je Hrvatska bila žrtva agresije i da konačno Srbija to treba da shvati.

" Mi ne pišemo pisma, ne žalimo se okolo, tako ćemo funkcionisati i nakon izbora, na kojima će HDZ sigurno pobediti", rekao je Kovač.

Govoreći o spomeniku Miru Barešiću, Kovač je rekao i da je "gospodin Vučić inicirao spomenik Gavrilu Principu, a koji je, pored Vučića, finansirao i Dodik iz RS".

"Mi od toga nismo pravili cirkus. Mi smo članica EU, imamo susede sa kojima želimo da imamo dobre odnose, ađarima, Italijanima, BiH, Slovenijom, Srbijom. Sa svima želimo dobre odnose i pomagaćemo svima koji žele da uđu u EU, pa i Srbiji", rekao je Kovač.

Spomenik Gavrilu Principu, Foto: AP
Spomenik Gavrilu Principu, Foto: AP

Upitan da li će Hrvatska odgovoriti na notu Crne Gore povodom spomenika Barešiću, Kovač je rekao da hoće, pošto je prethodno razmotri.

"Crna Gora je zemlja sa kojom imamo dobru saradnju mi ćemo je podržati na putu ka NATO i obavestićemo o tome javnost", rekao je Kovač.

Ranije danas Kovač je u izjavi za N1 Zagreb rekao da je Hrvatska stavila tačku na, kako je rekao, vreme velike srpske agresije i na politiku Slobodana Miloševića koja je "vojno i moralno poražena".

"Naša poruka je jasna. Predstavnici vlasti u Srbiji okrenite se budućnosti. Mi želimo dobrosusedske odnose, ali nikome nećemo dopuštati, a najmanje agresiroma, da ovako razgovaraju sa hrvatskom javnošću. Počnite da radite na demokratizaciji svoga društva ", naveo je Kovač.

Ministar Kovač je rekao da Srbija sada ima otvorena poglavlja, posebno je, kazao je, važno poglavlje 23 o pravosuđu.

"Počnite da sprovodite obaveze preuzete od EU. Mi smo upravo zato formirali Komisiju koja će pratiti da li Srbija ispunjava obaveze, ako ih ne bude sprovodila ona će sama sebe blokirati na svom evropskom putu" rekao je Kovač i dodao:

"Svi skupa vlada i predsednica i opozicija i opozicija koja je odgovorna moramo raditi na tome da se iskorene bilo koji radikalizmi", rekao je Kovač, upitan šta vlast u Hrvatskoj može da učini da se na stadionima i drugim javnim mestima ne ponavljaju povici Za dom spremni.

Najzad, na pitanje da li će Hrvatska omogućiti Srbiji da zatvori poglavlje 23 ako Beograd ne ispuni sve uslove koje je postavio Zagreb, Kovač je rekao: "Ne. I ne sme".

Upitan da li će Hrvatska imati dijalog sa Srbijom ili će sada sve ići preko Brisela, Kovač je rekao da je on uvek za razgovor, a ne za ucene, ali da ako neko ne želi, kako je rekao, da bude konstruktivan onda morate biti tvrdi.

"Mi se nećemo ponašati kao triujmfalisti. Mi hoćemo dugoročno partnerske stabilne odnose sa Srbijom, ali će Srbija morati drugačije da razmišlja – evropski ", rekao je Kovač ocenivši da su srpske note upućene Hrvatskoj poslednijh dana podsećanje na 90-e.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track