PREVARENI NEMCI NISU JEDINI: Ovako je izvesni Marsel prevario gomilu evropskih turista
Foto: Profimedia

Vešt prevarant

PREVARENI NEMCI NISU JEDINI: Ovako je izvesni Marsel prevario gomilu evropskih turista

Hrvatska -

Kad je porodica iz Nemačke stigla na Krk, letovanje im je preselo jer su shvatili da kuće koju su iznajmili uopšte nema!

Porodica Reis iz Nemačke je nasela na internet prevaru putem iBeja i ostala bez 1.200 evra jer su platili za dvonedeljni najam kuće u Puntu koja uopšte ne postoji. Kasnije se utvrdilo da nisu bili jedini koji su obmanuti na ovaj način.

Naime, ispostavilo se da je oglašena kuća bila tek mali deo vešte prevare. Na interentu je bila postavljena slika nekog drugog objekta iz tog krčkog mesta.

Posrednika, izvesnog Marsela, naposletku su istražitelji pronašli, ali se ne navodi da li je i uhapšen. Kako je istraga nemačke policije pokazala, ispostavilo se da je, osim nesrećnih posetilaca Punta, na isti ili sličan način u proteklom periodu uspeo da prevari i niz drugih Evropljana prodavši im, širom Mediterana, čak četrdesetak 'virtuelnih letovanja' ukupne vrednosti 45.000 evra.

Ilustracija, Foto: Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

Takvih slučajeva je mnogo, a mogu se sprečiti jedino temeljnim proverama. Iskusni krčki turistički stručnjak i čelnik Zajednice porodičnog smeštaja pri HGK, Ned Pinezić, naglašava da u svim segmentima 'mrežnog poslovanja' uvek ima i biće onih koji varaju i kradu.

Pinezić naglašava da je sajber lopovima, odnosno prevarantima, u pravilu teško ući u trag."Prošlog leta smo tako zabeležili slučaj stvaranja posredničkih agencija koje su vešti hakeri kreirali na način da su verno kopirale originalne agencije, u smislu izgleda i ponude, ali naravno, uz izmenu računa na koje su išle uplate gostiju", objašnjava.

Novac je tako, umesto u džepovima dalmatinskih iznajmljivača, završavao na of šor računima lopova."Zato smo uveli sistem "eVisitor", tamo se vrlo brzo i jednostavno može doći do tačnih, relevantnih i potpunih podataka o svima koji legalno posluju u turističkoj branši", zaključio je Pinezić

(Novi list/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track