SLUČAJ ZADARSKOG FRICLA: Komšije prijavljivale nasilje, policiju i socijalne radnike nije bilo briga
Foto: Shutter

Zlostavljanje trajalo godinama

SLUČAJ ZADARSKOG FRICLA: Komšije prijavljivale nasilje, policiju i socijalne radnike nije bilo briga

Hrvatska -

Slučaj zadarskog monstruma koji je godinama na sve moguće načine zlostavljao porodicu, a ćerki napravio čak i dete, zgrozio je javnostu Hrvatskoj, ali i regionu, još šokantnija je činjenica da su socijalni radnici obilazili porodicu koja živi u jednom od naseljeniji kvartova Zadra, ali niko nije reagovao na nasilje.

Zbog teškog krivičnog dela, nasilja u porodici i povrede prava deteta, Zadraninu u kasnim četrdesetim godinama krajem jula određen je istražni zatvor.

I policija i socijalni radnici posećivali su porodicu, zbog prijava na porodično nasilje, ali ni jedni ni drugi nisu zagrebali dublje ispod površine kako bi saznali razmere teškog nasilja koje nad porodicom vršio monstruozni otac.

Privedeni muškarac osumnjičen je za teško krivično delo polnog zlostavljanja i iskorišćavanja deteta ( kazna od pet godina zatvora), teško krivično delo protiv polne slobode prema bliskoj osobi na naročito ponižavajući način (do 10 godina zatvora), za nasilje u porodici povredu dečijih prava (do pet godina zatvora). Mogao bi da dobije najmanje deset godina zatvora.

Pitanje koje se postavlja jeste kakve će sankcije snositi socijalni radnici i policija koji nisu obavili svoj posao i sprečili višegodišnje psihičko zlostavljanje, batine i silovanja.

Jedna komšinica tvrdi da je sve prijavljeno policiji i Prekršajnom sudu i da su komšije često slale prijave, otkako se porodica uselila u stan, piše Zadarski list.

"Postoje zapisnici i evidencije u policiji i na Prekršajnom sudu o njegovom ponašanju i prijavama otkako su uselili u stan. Nije to od juče! To traje godinama! Život u njihovom komšiluku bio je noćna mora o kojoj bi se mogle napisati knjige. Žao mi je, a u isto vreme me i strašno ljuti to što sada, kad je monstrum stavljen tamo gde mu je mesto, svi se nešto "peru". Ispada da su svi radili svoj posao i ništa nisu znali! To naprosto nije istina. Da su oni zaista svi radili ono što im je posao, ovaj slučaj odavno bi se otkrio, a puno osoba bilo bi pošteđeno boli, patnje i problema raznih vrsta", rekla je komšinica, dodavši kako od samog početka nije postojala volja za pronalaženje rešenja.

Naglasila je i kako su komšije nasilnika prijavljivali ne samo zbog buke koja je dolazila iz stana, već i zbog pretnji i terora koji je vršio nad komšijama i njihovom decom. Tvrdi da su policajci dolazili, ali svoj su posao odrađivali površno.

"Ponekad je sve završavalo samo na usmenoj opomeni, a ponekad su to odradili tako da su komšije koje su nasilnika prijavili stavili u isti koš s njim i ispisali i njima prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira. Posle su i oni morali na sud. Upravo zbog toga, mnogi su s vremenom digli ruke od svega, a neki se čak i odselili", rekla je Zadranka, a njene je reči potvrdila još jedna komšinica, koja je s monstrumom proživela jedno neprijatno iskustvo." Jednom prilikom sam rekla policajcu da tu nije u pitanju samo porodično nasilje, ali očigledno ga to nije posebno dirnulo. Lično sam odlazila u Centar za socijalnu pomoć i razgovarala s tadašnjim direktorom Tomislavom Orovićem. Kasnije je i moja sestra odlazila tamo, dok je Centar vodila Danijela Jadrijev. Slegali su ramenima i govorili da su oni uradili sve što je bilo u njihovoj moći. Nisu! Za mene su oni saučesnici, a nije normalno ni da se ta deca barem sada ne odvoje od majke. Neshvatlljivo je da ona nije znala što se događa i da na njoj ne leži krivica za sve što su ta deca proživela", kaže bivša komšinica.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track