HRVATI PLAĆAJU ROMIMA PROMENU IDENTITETA: I to za nekoliko stotina kuna
Foto: Ap 27 Avg 2015

Manjine

HRVATI PLAĆAJU ROMIMA PROMENU IDENTITETA: I to za nekoliko stotina kuna

Hrvatska -

Predstavnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskoj Veljko Kajtazi izjavio je danas da njegovi sunarodnici Romi u Hrvatskoj, posebno Baranji menjaju identitet za nekoiko stotina kuna, pre promene i posle izbora 11. septembra, te da je zbog toga morao da odmah reaguje razgovorom sa ministarkom Uprave.

Kajtazi je za regionalnu N1TV rekao da veruje u Hrvatskoj živi između 35 i 40 hiljada Roma, značajno više nego što se to prikazuje, te ističe da je jedan od razloga da se oni deklarišu kao Romi - uvek strah.

Jedni se, kaže, deklarišu prema verskoj opredeljenosti, neki kao Bošnjaci, muslimani ili Jugosloveni.

Kajtazi kaže da je od nadležnih u Osiječko-baranjskoj županiji tražio da se to zaustavi na neki način.

"Romi imaju strateške dokumente i ostvaruju određena prava, zagarantovano ime, predstavnika u Saboru, nisu imali nikakvih razloga za nekoliko kuna da promene identitet", kaže Kajtazi.

Potvrđuje da je posebno sumnjiva Baranja i da ima saznanja da su određena sredstva, nekoliko stotna kuna pre promene i posle glasanja, nuđena pojedincima da promene identitet.

Ne želi, međutim, da govori o konkretnim imenima, ali ističe da je odmah reagovao i tražio pomoć ministarke Uprave.

Upitan zar takvo vreme u Hrvatskoj nije prošlo, Kajtazi podseća na situaciju od pre dva tri meseca kada su podmetani požari u romske kuće i bacane bombe, a i policija ih, kaže, tuče.

"Mi ne znamo zašto, zbog čega niti ko je to učinio", kazao je Kajtazi koji je i sam nedavno bio meta rasističkih napada.

Ako se, rekao je, prema njemu mogu dogoditi takvi napadi, onda može, kaže, misliti šta se može sve dogoditi jednom običnom Romu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track