HRVATSKA PREDSEDNICA O NOVOM MANDATARU: Neću dopustiti odugovlačenja i ultimatume
Foto: Profimedia

Odlučna

HRVATSKA PREDSEDNICA O NOVOM MANDATARU: Neću dopustiti odugovlačenja i ultimatume

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da će konsultacije o novom mandataru sazvati po dobijanju konačnih rezultata prevremenih parlamentarnih izbora i istakla da neće dopustiti odugovlačenje i ultimatume, jer Hrvatska nema vremena za gubljenje.

"Neću dopustiti odugovlačenje i ultimatume koji iritiraju javnost, i nisu put prema izgradnji stabilne Vlade. Hrvatska nema vremena za nova nadmudrivanja. Treba nam sposobno i odlučno vodstvo okrenuto prema budućnosti koje će osigurati privredni rast", rekla je Grabar-Kitarović u obraćanju javnosti posle objavljivanja potpunih rezultata nedeljnih izbora.

Ona je izrazila uverenje da će uskoro dobiti dokaz o natpolovičnoj podršci za sastavljanje novog Sabora i Vlade. Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru, a nijedna politička opcija na izborima nije osvojila apsolutu većinu.

Grabar-Kitarović je posebno čestitala na ostvarenoj relativnoj pobedi Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), iz koje i sama dolazi. Takođe je ocenila da je Hrvatska pokazala da je zemlja zrele demokratije, ali i dodala da je slaba izlaznost upozorenje svima da moraju vratiti poverenje u političare.

Državna izborna komisija (DIP) danas je objavila potpune rezultate vanrednih parlamentarnih izbora posle 100 posto obrađenih biračkih mesta koji pokazuju da vlast neće moći da bude formirana bez postizbornih koalicija.

HDZ i partneri su osvojili 61 mandat, Narodna koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom 54, Most 13, Jedina opcija (Živi zid i partneri) osam, Istarski demokratski sabor tri, Koalicija za premijera dva mandata, Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje jedan, koliko je u dijaspori osvojila i nezavisna lista Željka Glasnovića.

DIP će konačne rezultate izbora objaviti kada isteknu žalbeni rokovi, a to će potrajati više dana.

Izlaznost je bila 52,59 odsto, što je oko deset odsto manje od novembra prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track