KADETKINJA HRVATSKE VOJSKE PALA SA PROZORA I POGINULA: Tvrde da je bila pijana, porodica ne veruje
Foto: Profimedia

Istraga završena

KADETKINJA HRVATSKE VOJSKE PALA SA PROZORA I POGINULA: Tvrde da je bila pijana, porodica ne veruje

Hrvatska -

Nešto više od godinu dana trajala je istraga Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu povodom tragične smrti kadetkinje Martine Ćuk (22) iz Krašića.

Njeno beživotno telo pronađeno je 22. avgusta 2015. godine oko 6.45 u dvorištu zgrade broj 9 u krugu Hrvatskog vojnog univerziteta "Petar Zrinski" na zagrebačkom Črnomercu.

Iako se tada nezvanično prenela informacija da je u pitanju nesrećni slučaj, bilo je dosta onih koji su smatrali da je "vojska sve zataškala" i da se radi o nasilnoj smrti. Službena istraga pokazala je, pak, da se uistinu radi o nesrećnom slučaju, odnosno da je devojka sama pala s prozora sobe na četvrtom spratu zgrade.

Službeni uzrok smrti devojke jeste prelom kičme koji je zadobila posle pada. Na njenom telu, osim tog preloma, nisu nađene nikakve druge povrede koje bi ukazivale na bilo kakav sukob pre pada ili na to da ju je neko gurnuo.

Navodno je volela da sedi na dasci na prozoru i uživa u duvanskom dimu. Upravo je, čini se, ta okolnost, uz činjenicu da je u trenutku smrti u krvi imala više od 1,5 promila alkohola u krvi, budući da se baš vratila s rođendanske zabave bila presudna u ovom tragičnom slučaju.Tokom detaljne istrage saslušano je više desetina svedoka, kako Martininih kolega, tako i prijatelja i rodbine, mnogi od njih prošli su i poligrafsko testiranje, pregledani su snimci nadzornih kamera, napravljen je niz veštačenja.

Posle tragedije njeni bližnji nisu verovali u informacije o nesrećnom događaju, a i dalje su vrlo sumnjičavi u pogledu službenih zaključaka istrage. Prijatelji i poznanici, koji su tad i pristali anonimno da razgovaraju s novinarima, otvoreno su iskazivali skepsu da će se prava istina o njenoj smrti ikad doznati.

Bilo kako bilo, službena istraga je gotova i zaključak je da nema elemenata krivičnog dela.

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track