Najnovije vesti

MUKE PREMIJERSKE: Andrej Plenković na udaru HDZ-ove desnice
Foto: Beta/Damir Senčar

Bunt iznutra

MUKE PREMIJERSKE: Andrej Plenković na udaru HDZ-ove desnice

Hrvatska

ZAGREB - Iako hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da "nije primetio" masovno nezadovoljstvo među biračima njegove stranke zbog toga što nije zadržao u vladi bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, na društvenim mrežama i desnim portalima "kipti pravi mali ustanak" članova i simpatizera HDZ-a protiv, kako navode, zuluma njihovog premijera.

Po društvenim mrežama, naime, šire se fotografije pocepanih članskih karata članova HDZ s besnim kletvama na račun Plenkovića, koga proglašavaju izdajnikom.

 

 

U centru Zagreba se održavaju protesti, doduše, malobrojni ali glasni, koji u ime navodno kapitulantskog HDZ-a veličaju Hasanbetgovića, a desni kolumnisti tvrde da je novi šef HDZ-a "podvio rep" pred “levom kulturnom hegemonijom”. Hasanbegović je u hrvatskoj javnosti postao poznat u vladi Tomislava Karamarka tako što je negirao antifašizam, a koketirao sa ustaštvom, zbog čega je bio meta mnogih kritika od domaćih i svetskih političara, koji su tražili njegovu hitnu smenu.

 

Čini se, piše zagrebački dnevnik, kao da je tek uspostavljena vlada suočena sa žestokim udarom desnice, strašno nezadovoljne nekim premijerovim kadrovskim odlukama. Akteri pobune javno se odriču Plenkovića uz psovke i uvrede i tvrde da više nikada neće glasati za HDZ, a prvi test će biti predstojeći lokalni izbori u Hrvatskoj..

 

 

U čemu je problem jednog dela desnog elektorata s Andrejom Plenkovićem? Koliko je pokret razočaranih hadezeovaca masovan? Hoće li šef HDZ-a zaista više problema imati s vlastitim biračkim telom, pa čak i članstvom, nego s opozicijom? Jutarnji podseća da je cela gungula pokrenuta tvrdnjom da je premijer Plenković brutalno šutnuo Zlatka Hasanbegovića.

 

Demonstranti tvrde da je novokomponvana zvezda desnice smenjena, a zloglasni Bujanec, inače crnokošuljaški maneken, javno nariče da su ga “odbacili kao psa”. Bivši ministar nije, međutim, ni smenjen ni odbačen, navodi list i dodaje da Hasanbegović samo nije ponovo izabran za ministra. I nije jedini, ali niko od toga nije pravio dramu ni dizao bunu jer svaki premijer ima pravo da sastavi vladu kako želi. Osim toga, niko nije pretplaćen na ministarsku funkciju.

 

U ZAGREBU PROTESTOVALI ZBOG SMENE HASANBEGOVIĆA: Pevali ustaške pesme i poredili ga sa Isusom

Dalje, Hasanbegović se ponašao kao da je Ministarstvo kulture njegovo nasledno pravo, pa je sebi, totalno nepametno i taktički kontraproduktivno, čak dozvoljavao da u tom pogledu javno reketira Plenkovića.

 

Na pitanje da li je Plenković prevario glasače HDZ, list konstatuje da naravno nije i podseća da je Plenković odmah objavio da stranka na čijem je čelu namerava da vodi politiku desnog centra, a nikako desnice.

 

 

"Oni koji vrište da ih je izneverio i prevario, zapravo traže da Plenković sada prevari svoje birače i HDZ vrati tamo gde je nekad bio. Traže da se vrati ekstremnoj politici Tomislava Karamarka i njegovim kadrovima", navodi list i ističe da je ta politika doživela svoj izborni slom, a Hasanbegović, kao jedan od njenih najvažnijih ne samo eksponenata nego i kreatora, teško je kontaminiran. Zato je premijer morao da ga izostavi.

 

PLENKOVIĆ: Ne vidim problem u tome što Hasanbegović nije u vladi

"Na tragu svojih izbornih obećanja, morao je da stavi neke nove ljude u ministarski izlog. Sve drugo bilo bi prevara. Da je ostavio Hasanbegovića za ministra, Plenković bi izdao vlastite proklamacije i političku verodostojnost", navodi list i dodaje da svako ima pravo da se buni, ali da je alarmantno to što se ta pobuna izražava govorom mržnje. Uostalom, nije novost da se svaki pokušaj moderniziranja HDZ-a prvo sudari s otporom i opstrukcijom iz vlastitih redova.

 

Plenkovićevom vladom zadovoljno je 79 odsto hadezeovaca i 40 odsto birača levice (Foto: AP)
Plenkovićevom vladom zadovoljno je 79 odsto hadezeovaca i 40 odsto birača levice (Foto: AP)

Ipak, Plenkovićevom vladom, pokazuju najnovija istraživanja, zadovoljno je 79 odsto HDZ birača, a među biračima levice respektabilnih 40 odsto. Protesti u Zagrebu Hasanbegovića više kompromituju nego što ga osnažuju. Otuda nagađanja da bi desničarsko jato moglo napustiti HDZ i osnovati neku svoju stranku nisu realna - ti bukači su svesni da samo u HDZ-u predstavljaju neku snagu.

 

"HDZ je od Hasanbegovića stvorio instant zvezdu tamnog sjaja, bez te podrške on ostaje samo još jedan od desničarskih ludaka bez stvarne političke težine", zaključuje Jutarnji.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...