USPON I PAD BRANIMIRA GLAVAŠA: Osiječkom šerifu stranka se raspada a njemu preti zatvor
Foto: Profimedia

Krah

USPON I PAD BRANIMIRA GLAVAŠA: Osiječkom šerifu stranka se raspada a njemu preti zatvor

Hrvatska -

HDSSB, stranka koju je Branimir Glavaš osnovao, stranka kojom je Glavaš neslužbeno upravljao i iz mostarskog zatvora, stranka je koja je ovih dana pred raspadom.

Suspendovani su predsednik HDSSB-a Dragan Vulin, njegov zamenik Karlo Šatvar, ali i jedini saborski zastupnik HDSSB-a, Branimir Glavaš. Pre godinu dana je u Saboru sedelo čak sedmoro zastupnika HDSSB-a, a sada je Glavaš ostao sam. Time se nekad moćna regionalna stranka našla u bezizlaznoj krizi.

Nekad su stvari bile drugačije. Nekada je Glavaš neprikosnoveno vladao Osijekom i Slavonijom. Veliki uspon počeo je krajem osamdesetih godina prošlog veka kada je Glavaš bio jedan od osnivača HDZ-a u Zagrebu. Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izabran je u Sabor tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske. Jedno vreme je aktivno učestvovao u odbrani Osijeka, a kasnije će biti osuđen zbog ratnih zločina počinjenih po njegovoj naredbi početkom rata.

Hrvatska je dobila županije, a Osječko-baranjska dobila je svog prvog župana u liku Branimira Glavaša. Sve do 2000. godine i odlaska u Sabor obavljao je tu dužnost. Pomalo ironična je činjenica da je Franjo Tuđman 1997. godine imenovao Glavaša za inspektora u Glavnoj inspekciji Oružanih snaga RH. Na toj poziciji zadržao se do februara 1999. godine, a tada mu je dodeljen i čin general-majora.

Nedugo pre lokalnih izbora 2005. godine došlo je do žestokih razmirica na relaciji tadašnjeg šefa HDZ-a Ive Sanadera i slavonskog "šerifa" Glavaša. Sanader je optužio Glavaša da vodi autonomašku politiku i isključuje ga iz stranke koju je i osnovao. Taj razlaz se pokazao kao najveća životna i prekretnica u karijeri bivšeg osječkog župana.

Nedugo nakon razlaza počele su istrage zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku početkom rata. Famozni slučajevi Garaža i Selotejp obeležili su poslednjih desetak godina Glavaševog političkog delovanja. U slučaju Selotejp na teret mu se stavlja da je naredio hapšenje, mučenje i likvidaciju desetak Srba u Osijeku tokom 1991. godine.

Istraga je dobila svoj nadimak po selotejpu kojim su ubijenima vezane ruke i noge, a i usta su im bila zalepljena. "Ništa se nije znalo, a u martu 1993. njegov je leš u Dravi pronašao ribar iz Sarvaša. Na kosturu je bila jedna cipela i košulja, a ruke i noge bile su povezane selotejpom", ispričao je 2008. godine brat ubijenog Jovice Grubića, Drago. Glavaš je nekoliko puta privođen, nekoliko puta je štrajkovao glađu, a samo nekoliko dana pre izricanja presude za ubistva civila, Glavaš beži u Bosnu i Hercegovinu gde je uhvaćen i odslužio je deo zatvorske kazne po bosanskim zatvorima.

Za Selotejp je osuđen na osam godina zatvora, a za Garažu osuđen je na pet godina. Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na jedinstvenu kaznu od deset godina. Nakon presude tadašnji predsednik Ivo Josipović oduzeo mu je i generalski čin, ali i brojna odličja kojima se Glavaš okitio tokom devedesetih godina prošlog veka.

Slučaj Garaža je ubistvo nekoliko srpskih civila u Osijeku. U jednoj osječkoj garaži su pripadnici 1. osječke bojne naterali Čedomira Vučkovića da pije akumulatorsku kiselinu od čega je i umro. Nakon što je izašao iz mostarskog zatvora, Glavašu je organizovan koncert dobrodošlice u Osijeku, a on je rekao da mu je potpora Osječana dala snage da napuni svoje akumulatore tokom izdržavanja kazne, što je bila očigledna aluzija na pomenuto ubistvo civila.

Nakon što je gotovo pet godina proveo u zatvorima, Ustavni sud 2015. godine poništio je pravosnažnu presudu Vrhovnog suda i Glavaš je izašao na slobodu. Već dva puta je izabran u Saboru, ali nove presude za smrt srpskih civila u Osijeku se i dalje čekaju a on bi mogao ponovno da završi u zatvoru.

Nešto pre redovnih parlamentarnih izbora prošle godine hrvatsku javnost šokirali su Glavaševi crnokošuljaši. Tada je osnovao Slavonsku sokolsku gardu za koju je tvrdio da je samo sportska sekcija HDSSB-a i sasvim je slučajno da imaju određene sličnosti sa nacističkom Nemačkom i zloglasnim SS-om. U međuvremenu, stranka koju je izgradio, kojom je upravljao i iza zatvorskih rešetaka, ruši se oko njega i moglo bi da se dogodi da bude prisiljen i po treći put da osnuje politički pokret u Osijeku.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track