(VIDEO) TRIBINA O JASENOVCU NA IVICI INCIDENTA: Proustaška publika verbalno napadala govornike
Foto: Prinstcreen Youtube

Skandalozno ponašanje

(VIDEO) TRIBINA O JASENOVCU NA IVICI INCIDENTA: Proustaška publika verbalno napadala govornike

Hrvatska -

Tribina "Jasenovac, negiranje genocida i uloga Katoličke crkve u novom talasu revizionizma", koja je u utorak održana u Privrednikovom domu u Zagrebu, protekla je na ivici incidenta zbog verbalnog nasilja pojedinih gostiju, pišu zagrebačke Novosti.

Već na samom početku tribine, kada je moderator Saša Kosanović dao reč istoričaru Draganu Markovini i novinaru i teologu Dragi Pilselu, Igor Vukić, sekretar revizionističkog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac pokušao je da se domogne mikrofona ne bi li prisutne uverio u svoje teze, prenele su zagrebačke Novosti, glasilo Srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Na tribini, koju su organizovali zgrebačko Veće srpske nacionalne manjine i 'Privrednik', Markovina je podsetio da više od 20 godina svedočimo negiranju ustaških zločina, pa tako i onih počinjenih u Jasenovcu, preuveličavanju broja ubijenih 1945. godine i svojevrsnom 'pranju' Katoličke crkve od uloge koju je imala u NDH.

"Zanimljivo je da oni koji govore o zločinima iz 1945. ne govore o zločinima počinjenima 1995. godini, čije su žrtve bili mahom civili, za razliku od 1945. kada su ubijeni pripadnici kvislinških jedinica…. Ideja, postavke i cilj ustaške države bio je obračun sa Srbima i zato desnica negira genocid koji je počinjen nad njima. S druge strane se holokaust često nevoljno priznaje", rekao je Marković.

Drago Pilsel je u svom izlaganju ukazao na nastojanje desnice i dela katoličkog klera da iz izvorišnih osnova hrvatskog Ustava izbace ZAVNOH i umesto njega uvrste NDH. Kako je kazao, ta se težnja može sprovesti na dva načina.

"Ili nađite dvotrećinsku većinu u Saboru ili uzmite puške i pokušajte prevrat, samo što ću u tom slučaju ja i ostali koji ne misle kao vi, zajedno s vojskom, policijom, a možda i snagama NATO-a, pucati po vama", rekao je Pilsel kojeg su više puta pokušali da prekinu proustaški orijentisani deo publike i prisutne optužiti za obnovu Jugoslavije. Za reč se javio i Vukić koji je tvrdio da je Jasenovac bio radni logor i pri tome negirao postojanje ustaških logora za decu.

"Ne razgovaram s onima koji veličaju NDH. Zapravo, ja ih žalim jer su im duše zatrovane, a životi upropašteni", poručio je im je Pilsel. Tribina je završila, pišu Novosti na portalu, vikanjem jednog starijeg posetioca koji je tvrdio da je "postojanje hrvatske države najveća kazna za srbočetnike i komuniste".

Igor Vukić je, podsetimo, u aprilu ove godine bio i u delegaciji Hrvatske nacionalne platforme (HNP), koja je došla u Jasenovac na dan obeležavanja prodora logoraša i položila vence "Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951". Direktora Javne ustanove spomen područje Jasenovac (JUSP) Nataša Jovičić se naknadno izvinila preživelim logorašima, potomcima žrtava i hrvatskoj javnosti zbog dopuštanja polaganja venca, odnosno revizionizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track