ISTERUJU SRBE I IZ GROBOVA: Na groblju u Kninu prete deložacijom pokojnika
Foto: Profimedia

Da li je u pitanju samo birokratija

ISTERUJU SRBE I IZ GROBOVA: Na groblju u Kninu prete deložacijom pokojnika

Hrvatska -

Na nizu grobnica, uglavnom pravoslavnih, na gradskom groblju u Kninu nalepljena su obaveštenja o neplaćenim računima za grobnu naknadu s pretnjom "deložacijom" pokojnika, pišu danas hrvatski mediji.

U obaveštenju firme Čistoća i zelenilo navodi se da određeno grobno mesto "nema evidentiranog korisnika u grobnom očevidniku i položajnom planu grobnih mesta i grobnica i da za isto nije plaćena grobna naknada 10 (deset godina).

"Na osnovu te činjenice, a u skladu sa člankom 14 Zakona o grobljima, ovo grobno mesto smatra se napuštenim i može se ponovno dodeliti na korišćenje", piše u obaveštenju.

Portal Tris ističe da su obaveštenja neselektivno lepljena i na grobove korisnika čije porodice uredno plaćaju grobnu naknadu, pa tako prenosi svedočenje jednog muškarca koji je posetio kninsko groblje.

On je rekao i da u takvom potezu "vidi nastojanje jedne javne institucije da izbriše sve tragove postojanja Srba u Kninu", a portalu je poslao fotografije "naruženih" grobova i potvrde o plaćenoj grobnoj naknadi za porodičnu grobnicu na kojoj je našao pretnju.

"Slučajno ili ne, obaveštenja se nalaze uglavnom na grobovima pravoslavaca", prenosi portal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track