ZOVU GA KANADSKI DONALD TRAMP: Kako je Hrvat iz Varaždina postao milioner i dobio svoj rijaliti
Foto: Reuters 29 Feb

Filmska priča

ZOVU GA KANADSKI DONALD TRAMP: Kako je Hrvat iz Varaždina postao milioner i dobio svoj rijaliti

Hrvatska -

Robert Herjavec, jedan od najbogatijih Hrvata u inostranstvu, poslednjih meseci puni stupce američkih i kanadskih tabloida - ne samo zbog venčanja sa austračlijskom plesačicom Kim Džonsnon, nego i zbog učestvovanja u popularnom američkom rijaliti šou "Shark Tank".

Herjavec, rođen u Varaždinu, sudija je u televizijskom šou u kome preduzetnici od njega traže novac za pokretanje svog biznisa, a on mora da proceniti isplati li se ulagati u te ideje ili ne.

Da je Herjavec prava osoba za taj posao odlučio je producent serije Mark Burnet nakon što je proučio Herjavčevu životnu, ali i preduzetničku priču. Bogatstvo Roberta Herjaveca procenjuje se na oko 263 miliona dolara, a javnost ga je već odavno prozvala "kanadskim Donaldom Trampom", prenosi Jutarnji.hr.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sličnost sa Trampom proističe iz činjenice da su obojica biznismeni koji učestcvuju u preduzetničkim televizijskim serijama. Prvi je bio Tramp koji je učestvovao u šou "Šegrt", nakon čega je otvorio put brojnim preduzetnicima poput Herjaveca. Herjavec je danas velika televizijska zvezda, a učestvovanje u šou otvorilo mu je brojna vrata, te je stekao mnoga poznanstva sa vrlo uticajnim ljudima.

Upoređuju ga sa Trampom, Foto: AP
Upoređuju ga sa Trampom, Foto: AP

Poznatstvo sa pravim Trampom

Novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa Herjavec je upoznao u Njujorku dok je snimao emisiju "Shark Tank".

"Rekao sam mu da je moja kuća veća od njegove i moj TV šou gledaniji od njegovog pa me zato zovu 'kanadski Donald Tramp'. Samo se nasmejao, a posle smo igrali golf na njegovom igralištu Vestčester, gde je godišnja članarina 400.000 dolara", ispričao je Herjavec pre nekoliko godina.

BALKAN JE NAPUSTIO SA JEDNIM KOFEROM: Sada je milioner i skandal majstorHerjavec je odrastao u Torontu gde je studirao englesku književnost i političke nauke, a fakultet je finansirao uz pomoć stipendija i rada u kafićima i restoranima. Nije ni sanjao da će jednog dana biti jedan od najbogatijih Hrvata u inostranstvu, ali i biznismen milioner.

Njegova je priča filmska. Nakon studija slučajno je naišao na oglas IT kompanije "Logiquest" koja radi za IBM, ali odbili su ga jer nije bio kvalifikovan. Herjavec je insistirao na tom poslu te je ponudio da će šest meseci raditi besplatno. To je bio odličan potez, a mladi Herjavec nastavio je da konobariše dok je radio za "Logiquest". Nakon nekoliko godina uspeo je radom da dođe do direktorske pozicije. Ipak, dobio je otkaz što se kasnije pokazalo kao najbolja stvar koja je mogla da mu se dogodi.

Početkom 90-ih godina osnovao je svoju prvu firmu, "Brak Systems", koju je nazvao po reči brak jer se upravo bio oženio. Supruga mu je finansijski pomogla, jer su upravo njene kreditne kartice bile početni kapital, a kancelarija firme bila je u podrumu njihove kuće. Osam godina kasnije iskoristio je priliku koja se ne propušta. Svoju firmu prodao je poznatoj američkoj kompaniji za 100 miliona dolara i postao milioner.

SRPSKI VUK SA VOL STRITA: Nekad nije imao ni za hranu, a sad je bankarski kraljHerjavec je sa roditeljima emigrirao u Toronto kada je imao osam godina. Nekoliko puta medijima je ispričao kako je tročlana porodica iz Varaždina krenula samo sa jednim koferom i 20 dolara u džepu. U Trstu su se ukrcali na brod "Kristofer Kolumbo" i krenuli prema Torontu.

Robert Herjavec, Foto: Profimedia
Robert Herjavec, Foto: Profimedia

Od svoje prve milionske zarade kupio je luksuzno imanje u još luksuznijoj četvrti u Torontu Bridl Patu, te 2003. pokrenuo novu firmu "Herjavec Group" koja danas ima 150 zaposlenih, a zarada se broji u milionima.

Vrata luksuznog imanja, na kojem je živeo sa bivšom suprugom Dajen Plez, Hrvaticom rođenom u Torontu i njihovo troje dece, Brendonom, Skaj i Kapris, pre nekoliko godina otvorio je medijima. velelpnu vilu iznajmljivao je i brojnim svetski poznatim osobama, poput Mika Džegera, Džona Travolte, Stevena Tajler i Bona Voksa, a upravo je u toj kući sniman film "Love guru" u kojem glavnu ulogu igra Majk Majers.

Foto: Instagram/robert_herjavec
Foto: Instagram/robert_herjavec

Herjavec je novinarima ispričao da je njegova pokojna majka Katica mislila da je kupio muzej jer nije mogla ni da zemisli da neko može da živi u tako ogromnoj kući. Imanje se proteže na čak 5100 kvadratnih metara, a sama kuća sagrađena je u stilu francuskog dvorca.

KAO IZ ROMANA: Kineski milioner se odrekao bogatstva da bi živeo sa siromašnom ženom sa selaVelepna kuća sastoji se od 15 kupatila, šest spavaćih soba, četiri apartmana, dve kuhinje, trpezarije, dvorane za ples, biblioteke, bazena, ali je biznismenu ipak najdraža garaža u kojoj je parkirano čak 10 skupocenih automobila, poput Ferarija, Lambordžinija, Bentlija i drugih, a kolekcija automobila vredna je pet miliona dolara. Na imanju se nalazi i drvena kuća od 200 kvadratnih metara u kojoj su bivši supružnici Herjavec i Plez priređivali intimna druženja s prijateljima, poput poker večeri, a tu je i fontana i tenisko igralište.

Foto: Instagram/robert_herjavec
Foto: Instagram/robert_herjavec

Ali porodica nije imala poslugu u kući. Robert i Dajen dolazili su iz skromnih porodica pa su navikli da sve rade sami. Dajen je uređivala kuću, a Herjavec je tri godine bio kod kuće i čuvao njihovo troje dece, trošio novac i vozio automobliske trke. Nakon tri godine besposličarenja postalo mu je dosadno da troši novac na nepotrebne stvari, pa je ponovno uzeo konce u svoje ruke i osnovao "Herjavec Group".

2015. pozvali su ga da učestvuje u američkom šou "Ples sa zvezdama", a tada je i brak počeo da mu se raspada. Iako je uvek tvrdio da za razvod braka sa Dajen nije kriva Kim Džonson, partnerka iz "Plesa sa zvezdama", letos je Herjavec oženio svoju plesnu partnerku, a ceremonija venčanja održana je na ostrvu Bora Bora.

Foto: Instagram/robert_herjavec
Foto: Instagram/robert_herjavec

Nedavno je Herjavec za magazin "People" priznao da ga je krah braka dugog 25 godina gotovo koštao života. Rekao je da mu se život srušio kada su 2014, on i bivša supruga podneli zahtev za razvod braka."Bila je to teška godina. Bili smo izvrsni roditelji i izvrstan tim, ali smo se vremenom raspali", priznao je biznismen za magazin "People" te rekao da tada ni njegovo troje dece nisu želeli da razgovaraju sa njim, čak i da je jedne večeri, dok je bio na balkonu hotela u Torontu, razmišljao da skoči.

U emisiji
U emisiji

Njihova ljubav ostala je čvrsta i nakon što je Herjavec od Kim zahtevao da potpiše predbračni ugovor. Potpisala je bez dvoumljenja iako u njemu stoji da u slučaju razvoda neće dobiti ništa. Herjavec je navodno hteo da bude oprezan jer ga je prvi razvod skupo koštao. Ipak, australijski mediji tvrde da će Kim prema ugovoru za svaku godinu braka dobiti 100 hiljada dolara, a u slučaju razvoda milion.

Foto: Instagram/robert_herjavec
Foto: Instagram/robert_herjavec

Ona tvrdi da je zaljubljena i da joj novac nije bitan i da sama dovoljno zarađuje. Nakon što je razvod od Dajane finaliziran, Kim i Herjavec venčali su se u maju, ali ceremoniji nisu prisustvovala njegova deca. Nakon medenog meseca Herjavec se vratio svakodnevnim obvezama, ali ne i velelepnom imanju u Torontu. Danas tamo žive njegova bivša supruga i deca, a on ima novi dom.

(VIDEO) Od beskućnika koji je bio zavisnik od heroina, postao je MILIONER! Evo kako!

ŽIVOT PIŠE DRAME: Bio je bogataš sa Vol Strita, a sada spava na ulici

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track