NJEGOV GREH NIJE MALI: Prijatelji ambasadora Turske u Zagrebu progovorili o njegovom nestanku
Foto: Printscreen YT

HITNO VRAĆEN U TURSKU

NJEGOV GREH NIJE MALI: Prijatelji ambasadora Turske u Zagrebu progovorili o njegovom nestanku

Hrvatska -

Da li je Ahmet Tuta, turski ambasador u Zagrebu, bio Gulenov stipendista, pitanje je koje se nameće pošto ga je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naprasno opozvao i naredio mu da se hitno vrati u Ankaru.

Gde se tačno nalazi sada već bivši ambasador nije poznato, ali ono što je poznato jeste da je Tuta napustio Zagreb 27. avgusta ove godine, i to samo 12 dana pošto je dobio dopis iz Ankare da odmah napusti Zagreb.

Na crnoj listi

Ovo obaveštenje bivši turski ambasador dobio je 15. avgusta i u prvom trenutku, objašnjavaju za Jutarnji njegovi zagrebački poznanici, nije mu bilo jasno zbog čega su ga opozvali.

Ahmet Tuta, Foto: Printscreen Youtube
Ahmet Tuta, Foto: Printscreen Youtube

"On je očekivao da će ovde ostati celi mandat, budući da je odlično odradio Erdoganov posetu Hrvatskoj, dok su njegove reakcije posle pokušaja puča u Turskoj bile u Erdoganovu korist. Nije imao razloga da veruje da će se naći pod odmazdom predsednika", kaže jedan njihov zajednički prijatelj.

S njim je otišla i njegova supruga Mina Tuta, koja je kao žena ambasadora bila i direktorka Instituta Junus Emre, koji je u Zagrebu otvoren baš u vreme Erdoganove posete Hrvatskoj.

Supružnicima je posle 15. avgusta zabranjen ulazak u tursku ambasadu.

Sama ta činjenica ukazuje na to da njegov greh nije bio mali i da se našao na Erdoganovoj crnoj listi kažu u diplomatskim krugovima.

Prema nekim informacijama, postojale su dva moguća scenarija opoziva bivšeg turskog ambasadora. Prema prvom, on je kao srednjoškolac i student bio Gulenov stipendista koga Erdogan smatra za organizatora neuspešno izvedenog puča u Turskoj.

Drugi mogući scenario su kadrovska previranja u turskoj administraciji. Poznato je, naime, da je Tuta bio šef kabineta sada već bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua, koji je je od 2009. do 2014. bio i ministar spoljnih poslova. Davutoglu je bio i Erdoganov savetnik, a s premijerske pozicije se povukao u maju ove godine, dva meseca pre puča, posle svađe s turskim predsednikom.

Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters

Zagrebački prijatelji porodice Tuta kažu da se od kraja avgusta nisu čuli s njima. Nagađaju da Tuta ili čeka novu službu, ili u ministarstvu radi na poslovima nižim od ambasadora.

"Moguće je da je priveden, saslušan i otpušten iz službe", kažu.

Dvojica turskih vojnih atašea zatražila politički azil u Hrvatskoj

Dvojica turskih vojnih atašea zatražila su politički azil u Hrvatskoj, objavio je danas zagrebački Večernji list.

Za razliku od Tute, dvojica turskih vojnih atašea koji su se, u vreme pokušaja vojnog udara, nalazili u Hrvatskoj na poligonu u Rakitju saradjujući u okviru NATO-a, odbili su da se vrate u Tursku zbog straha od hapšenja i zatražili su politički azil u Hrvatskoj. Po informacijama turskog ministarstva, oni se i dalje nalaze u Hrvatskoj.

(Jutarnji)

TURSKI DIPLOMATA NESTAO IZ ZAGREBA: Niko ne zna gde se nalaze bivši ambasador i njegova supruga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track