ANTO NOBILO: Plenković ima sasvim dovoljno zakona da reši fašističku tablu u Jasenovcu
Foto: Printscreen YouTube

Reč advokata

ANTO NOBILO: Plenković ima sasvim dovoljno zakona da reši fašističku tablu u Jasenovcu

Hrvatska -

ZAGREB - Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo smatra da su sadašnje zakonske odredbe sasvim dovoljne i da, ako postoji politička volja da se ti zakoni sprovode, nije potrebno donositi nove da bi se uklonila spomen ploča hrvatskim veteranima u Jasenovcu, na kojoj je isklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Reagujući na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je to pitanje veoma delikatno, Nobilo kaže da "delikatno ili ne, kada ste premijer morate da donosite odluke".

"Svaki čovek mora da donosi odluke da razlikuje dobro i zlo. Premijer još više. Ako ta ploča ostane u Jasenovcu, to je najružnije što smo mogli da uradimo. Ona pojačava odijum onoga što je tamo napravljeno. Samo nečinjenje je zlo. Premijer mora da zauzme odlučan stav i uradi ono što je (nekadašnji premijer Ivo) Sanader napravio. Nije posle njega bilo previranja i demonstracija. On je u tom smislu ipak bio državnik", rekao je Nobilo za regionalnu N1TV.

Nobilo je takođe ukazao na to da postoje propisi koji regulišu davanje dozvola za postavljanje ploča na javnom mestu i zasigurno, kaže, u tim propisima postoji nešto što bi se moglo protumačiti.

"Ne možete izlaziti s nečim što je protivustavno. U završnici, moguće je i krivično delo jer zbog svih okolnosti u Jasenovcu, gde je bio fašistički logor, jednostavno takva ploča s takvim pozdravom ne sme tamo da bude", rekao je Nobilo. On kaže da se može pokrenuti upravni spor protiv takve odluke i da to može svako ko smatra da mu je povređeno neko pravo.

"Jevrejske opštine, romske zajednice, antifašističke, srpske zajednice... Zasigurno mogu lako da dokažu svoj pravni interes i na upravnom sudu da ukinu odluku koja je osnova za stavljanje ploče", precizan je Nobilo. Na pitanje da li treba praviti nov zakon o simbolima totalitarnih režima, kao što je Plenković najavio, ili se mogu i primnjivati i sadašnje odredbe, Nobilo kaže: "Postoji odluka o podizanju spomenika Juri Francetiću. Pravaš iz Karlovca je kažnjen i išao je do Ustavnog suda, koji je jasno zauzeo stav prema ustaškim simbolima, pozdravu 'Za dom spremni' i naglasio da je to protivno Ustavu. Imamo i odluku tadašnjeg premijera Ive Sanadera, koji je odlučno uklonio taj spomenik i zagađenje u javnom političkom prostoru."

Anto Nobilo: Ivo Sanader je kao premijer odlučno uklonio spomenik s ustaškim obeležjima (Foto: BetaDario Grzelj)
Anto Nobilo: Ivo Sanader je kao premijer odlučno uklonio spomenik s ustaškim obeležjima (Foto: BetaDario Grzelj)

Na konstataciju da vlada tvrdi da je registar udruženja u koji je upisan HOS s tim pozdravom delo nekadašnje vlade Ivice Račana, Nobilo kaže: "Moguće da je, ali registar udruženja nije Sveto pismo. Ako je nešto protivustavno, statut u kom se nalazi protivustavni tekst treba staviti van snage. Postoje upravne inspekcije, mogućnost upravnog spora od strane svih koji smatraju da im je povređeno neko pravo. Evo određene prilike za antifašistička udruženja, srpska i jevrejska da konačno maknu ustaški pozdrav iz Hrvatske".

Upitan zbog čega to ne učini vlast, Nobilo kaže da je u pitanju "jednostavno komocija", te da političari ne žele dodatne probleme, da ne žele da diraju u, kako kaže, osetljivu veteransku populaciju, ali da će se taj konformizam pre ili kasnije obiti u glavu.

"Reakcije vlade pokazuju da Andrej Plenković faktički ne zna što bi napravio, želeo bi da vuk bude sit, a ovce na broju", naveo je Nobilo i precizirao: "Nije suština to što je ustaški režim bio totalitaran, nego je suština to što je bio fašistički, zločinački sistem koji je imao rasne zakone, što je bio deo nacističkog sištema. To je suština. Ne možete sada ići na izjednačavanje totalitarnih sistema, jer je ustaški zbog toga zabranjen, a ne zato što je totalitaran. Plenković, s druge strane, pokušava da zadovolji svoje desničare kako bi blokirao komunističke, partizanske simbole, a usput će žrtvovati ustaške. Te stvari ne mogu da se izjednačavaju", objasnio je on.

Svaka odluka, ukazao je Nobilo, koja bi izjednačavala ustaštvo i antifašizam i hrvatske partzizane bila bi apsolutno protivustavna i bila bi oboriva.

"Moj savet je: Nemojte to raditi", poručio je Nobilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track