SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKOG ZVANIČNIKA: Nacionalne manjine krive za loš prosek učenika!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Matko Glunčić

SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKOG ZVANIČNIKA: Nacionalne manjine krive za loš prosek učenika!

Hrvatska -

Državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu nauke i obrazovanja Matko Glunčić okrivio je za loše rezultate, koje su u OECD istraživanju znanja pokazali učenici iz Hrvatske, pored ostalog i to što su "u statistiku ušla i deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine".

On je na Televiziji N1 kazao da su u Hrvatskoj u statistiku za PISA istraživanje ušli svi učenici, ostavljajući sumnju kako se u nekim evropskim zemljama lažiraju rezultati.

Radi se o OECD najvećem svetskom obrazovnom istraživanju znanja i veština učenika u dobi od 15 godina - PISA 2015 (Programme for International Student Ašesment).

Upitan za paradoks da je u hrvatskim školama dve trećine odlikaša i vrlo dobrih, a da u međunarodnim istraživanjima Hrvatska postiže ispod prosečne rezultate, Glunčić je odgovorio: "U ove rezultate ulaze prosečni rezultati. Ne uzimamo samo najbolje. U nekim evropskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu".

"Kod nas u statistiku su ušla i deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine", dodao je državni sekretar.

Voditeljka ga je upitala da objasni kakve veze ima to što je neko pripadnik nacionalne manjine."Nisam tako mislio, nego mi uzimamo sve zajedno unutra", pokušavao je objasniti, ali nije uspeo, navodi Indeks.hr

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track