Najnovije vesti

PANIKA U ZAGREBU: U Hrvatskoj uveden treći stepen pripravnosti
Foto: Profimedia

Uzbuna

PANIKA U ZAGREBU: U Hrvatskoj uveden treći stepen pripravnosti

Hrvatska

ZAGREB - Direktor hrvatske policije Marko Srdarević doneo je odluku o podizanju nivoa pripravnosti u celoj zemlji sa drugog na treći od ukupno četiri nivoa.

Ova odluka posledica je terorističkog napada u Berlinu i donesena je samo nekoliko sati posle tog događaja, a policijke aktivnosti na javnim mestima odmah su povećane, saznaje Jutarnji list.

Dan posle napada u Berlinu, u Zagrebu sastali predstavnici Bezbednosno-obaveštajne službe, Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije i zvaničnici policije, koji su zaključili da je potrebno podići nivo pripravnosti bezbednosno-obaveštajnih službi, navodi se u tekstu. Odluku o tome donosi direktor policije, a ministar unutrašnjih poslova obaveštava premijera.

U praksi to znači pojačane policijske patrole na mestima gde se održavaju javne manifestacije - posebno božićna događanja. To znači i pojačnu kontrolu granice - kako graničnih prelaza, tako i granice po dubini prostora morske granice, kao i veću aktivnost specijalnih jedinica "kobri" i granične policije s termovizijskim uređajima.

Ovaj stepen pripravnosti podrazumeva i jaču i učestaliju koordinaciju i razmenu informacija između policijskih i obaveštajnih službi.

Treći stepen pripravnosti poslednji je put uveden u februaru, posle terorističkog napada na aerodromu u Briselu, a pre toga posle terorističkog napada u Parizu. Međutim, sada je situacija specifična jer je zbog brojnih pretprazničkih događanja na gradskim ulicama i trgovima veliki broj ljudi, što je teroristima idealna meta.

Odluka o podizanju stepena pripravnosti donesena je na osnovu opšte bezbednose situacije u Evropi i nedavnog ozbiljnog upozorenja američkog Stejt departmenta svim evropskim partnerima da postoji ozbiljna pretnja od terorističkih napada na prostorima gde se održavaju božićni sajmovi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...