PANIKA U ZAGREBU: U Hrvatskoj uveden treći stepen pripravnosti
Foto: Profimedia

Uzbuna

PANIKA U ZAGREBU: U Hrvatskoj uveden treći stepen pripravnosti

Hrvatska -

ZAGREB - Direktor hrvatske policije Marko Srdarević doneo je odluku o podizanju nivoa pripravnosti u celoj zemlji sa drugog na treći od ukupno četiri nivoa.

Ova odluka posledica je terorističkog napada u Berlinu i donesena je samo nekoliko sati posle tog događaja, a policijke aktivnosti na javnim mestima odmah su povećane, saznaje Jutarnji list.

Dan posle napada u Berlinu, u Zagrebu sastali predstavnici Bezbednosno-obaveštajne službe, Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije i zvaničnici policije, koji su zaključili da je potrebno podići nivo pripravnosti bezbednosno-obaveštajnih službi, navodi se u tekstu. Odluku o tome donosi direktor policije, a ministar unutrašnjih poslova obaveštava premijera.

U praksi to znači pojačane policijske patrole na mestima gde se održavaju javne manifestacije - posebno božićna događanja. To znači i pojačnu kontrolu granice - kako graničnih prelaza, tako i granice po dubini prostora morske granice, kao i veću aktivnost specijalnih jedinica "kobri" i granične policije s termovizijskim uređajima.

Ovaj stepen pripravnosti podrazumeva i jaču i učestaliju koordinaciju i razmenu informacija između policijskih i obaveštajnih službi.

Treći stepen pripravnosti poslednji je put uveden u februaru, posle terorističkog napada na aerodromu u Briselu, a pre toga posle terorističkog napada u Parizu. Međutim, sada je situacija specifična jer je zbog brojnih pretprazničkih događanja na gradskim ulicama i trgovima veliki broj ljudi, što je teroristima idealna meta.

Odluka o podizanju stepena pripravnosti donesena je na osnovu opšte bezbednose situacije u Evropi i nedavnog ozbiljnog upozorenja američkog Stejt departmenta svim evropskim partnerima da postoji ozbiljna pretnja od terorističkih napada na prostorima gde se održavaju božićni sajmovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track