ISTRAGA U HRVATSKOJ Uzeo mito od Ukrajinaca da slaže da su sredili migove, ovi vratili krševe!
Foto: Printscreen YouTube

Kijev ih ojadio

ISTRAGA U HRVATSKOJ Uzeo mito od Ukrajinaca da slaže da su sredili migove, ovi vratili krševe!

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska Uprava za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala pokrenula je istragu protiv bivšeg službenika Ministarstva odbrane koji se tereti da je od jedne ukrajinske firme primio novac u zamenu za pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju poslova generalnog remonta i nabavke dodatnih polovnih aviona Mig-21 za oružane snage te zemlje.

Reč je o načelniku Sektora za održavanje i remont Vazduhoplovno-tehničkog zavoda Josipu Čoviću, saznaju mediji, a istraga je pokrenuta i protiv predstavnika ukrajinske remontne kompanije Ivice Josipovića.

Čović je osumnjičen da je od decembra 2011. do februara 2016. od zastupnika dve strane kompanije tražio novac da bi zauzvrat, kao predstavnik Ministarstva odbrane, osigurao pozitivno mišljenje odnosno prednost u obavljanju remonta i nabavke dodatnih aviona bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršilaca remonta i stanja letelica. Navodno jedna kompanija nije prihvatila Čovićev zahtev da mu isplati 50.000 evra, dok je druga kompanija prihvatila i obećala mu traženi iznos. Dodaje se da je on od predstavnika firme u dva navrata preuzeo najmanje 10.000 evra.

Hrvatska ne samo da je u Ukrajini remontovala deo svojih aviona Mig-21, nego je od te zemlje takođe dokupila nekoliko letelica da bi oformila jednu borbenu eskadrilu. Ali kad im je Ukrajina vratila 12 "migova", shvatili su da su samo tri aviona u letnom stanju. Pet su morali da povuku iz upotrebe.

Ispostavilo se i da su na pojedinim avionima menjani serijski brojevi i da primljeni avioni ne odgovaraju dokumentaciji niti letelicama koje su navedene u ugovoru o remontu, da ugrađeni delovi ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji, kao i da su avioni sastavljani od više različitih letelica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track