SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKOG PREMIJERA Plenković: Za dom spremni nije simbol ustaštva!
Foto: Youtube, FB Printscreen

Ploča u Jasenovcu ponovo u žiži interesovanja

SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKOG PREMIJERA Plenković: Za dom spremni nije simbol ustaštva!

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da ploča sa uklesanim ustaškim pozdravom u Jasenovcu ne veliča neke ličnosti iz Drugog svetskog rata i da se ne oseća licemerno zbog boravka u Jerusalimu dok ta ploča stoji usred Jasenovca.

"To nije ploča u spomen nekome u kontekstu Drugog svetskog rata i ustaškog režima", rekao je Plenković u četvrtak uveče za Hrvatsku radio-televiziju.

Na pitanje da li se oseća licemerno zbog svog nedavnog boravka u memorijalnom centru holokausta u Jerusalimu dok se u Jasenovcu nalazi ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", Plenković je odgovorio da se ne oseća tako i da tu temu tokom njegove posete Izraelu niko nije pominjao.

Povodom najave predstavnika Jevreja u Hrvatskoj da će bojkotovati skup sećanja koje organizuju hrvatske vlasti povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta zbog izostanka primerene reakcije na veličanje ustaštva, Plenković je odgovorio da se u Jerusalimu poklonio žrtvama.

Koordinacija koja okuplja desetak jevrejskih opština aktivnih u Hrvatskoj, najavila je da će bojkotovati tradicionalni skup vlasti povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta zbog izostanka primerene reakcije na veličanje ustaštva.

Srpsko narodno veće, Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj i Savez antifašističkih boraca i antifašista bojkotovali su u aprilu prošle godine zvaničnu komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jesenovac zbog "relativizacije i revitalizacije ustaštva".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track