MIGRANT IZ AVGANISTANA O HRVATSKIM POLICAJCIMA: Lomili su nam prste i oduzimali sve što smo imali!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Potresna ispovest

MIGRANT IZ AVGANISTANA O HRVATSKIM POLICAJCIMA: Lomili su nam prste i oduzimali sve što smo imali!

Hrvatska -

U poslednjih šest meseci više od stotinu migranata nasilno je vraćeno iz Hrvatske u Srbiju, a kako tvrde iz nevladinih organizacija u Beogradu i Zagrebu, njima se tako sistemski krše ljudska prava.

“Gotovo u svakom izveštaju oni su prijavljivali da ih je hrvatska policija tukla, maltretirala, da su im oduzimali sve što su imali i, naravno, da im prava i obaveze nisu bili objašnjeni na jeziku koji razumeju”, rekao je za B92 Vladimir Sjekloća iz beogradskog Centra za kriznu politiku i reagovanje, a slične informacije imaju i u Inicijativi "Dobro došli".

“Govore o gurkanju, udaranju nogama u različite delove tela, lupanje šakama po licu. Udaranje pendrecima po abdomenu, bedrima i drugim delovima tela, ali govore i o skidanju odeće”, preneo je B92 navode Emine Božinković iz zagrebačke Inicijative “Dobro došli”.

"Ako je to Evropska unija, ne želim dalje od Srbije", kazao je 17-ogodišnji Naim iz Afganistana za B92, objašnjavajući kako je preko Hrvatske pokušao da stigne do Austrije, ali je vraćen u Srbiju. Utvrdio je da su ga hrvatski policajci udarali i pokazuje flastere na licu.

“Tukli su nas. Policajci su zavrtali ruke i lomili nam prste. Vidite šta su mi uradili pendrekom”, kaže ovaj migrant iz Avganistana.

Žalbe migranata, koji tvrde da im je u Hrvatskoj uskraćeno pravo na traženje azila, na osnovu svojih saznanja potvrđuju u nevladinim organizacijama iz Beograda i Zagreba.

“Imali smo 114 prijavljenih, takozvanih puš-bekova iz Hrvatske. To je, naravno, sve nelegalno vraćanje u Srbiju”, kaže za B92 Vladimir Sjekloća direktor beogradskog Centra za kriznu politiku i reagovanje, ali nema odgovor kako državni organi Srbije reaguju na to što se migranti na silu vraćaju u Srbiju.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

B92 prenosi izjavu iz zagrebačke nevladine organizacije "Are You Syrious" za RTL. “Ovo nisu izolovani incidenti, ovo je sistemsko kršenje ljudskih prava. Kršenje međunarodnih zakona koji se sprovode u Republici Hrvatskoj, nažalost, više od godinu dana, barem naši izveštaji i svedočanstva govore”, rekla je Magda Sindičić iz organizacije “Are You Syrious”.

Ilustrujući na koji način su migranti spremni da pređu granicu, B92 navodi slučaj policije iz Apatina u Vojvodini, koja je otkrila grupu od 25 državljana Avganistana koji peđice preko zaleđenog Dunava hteli da se dokopaju Hrvatske i teritorija EU.

U prihvatnim centrima u Srbiji ima ukupno oko 6.000 postelja, ali su procene da ima još oko 1.000 do 1.200 migranata izvan sistema koji im osigurava smeštaj i ishranu. Nekoliko stotina migranata trenutno boravi u napuštenim skladištima u blizini glavne autobuske stanice.

FOTO: Nebojša Mandić
FOTO: Nebojša Mandić

Evropski poverenik za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanidis najavio je prošle nedelje u Beogradu da će Srbija od EU dobiti dodatnih četiri miliona evra za pomoć migrantima i izbeglicama i pohvalio srpsku vladu za dosadašnje upravljanje migrantskom krizom. Pomoć EU biće namenjena za ishranu izbeglica i migranata u prihvatnim centrima delom Srbije i poboljšanje uslova smeštaja.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić u utorak je uputio javni poziv nevladinim organizacijama da policiji donesu dokaze o navodnom maltretiranju migranata, kako bi zajednički rešili taj problem ako postoji, budući da policija ne raspolaže tim dokazima.

Prethodno su inicijativa Dobrodošli i organizacija Are You Syrious pozvale hrvatsku policiju da hitno prekine nasilno i nezakonito vraćanje izbeglica s teritorija Hrvatske.

FOTO: AP
FOTO: AP

Upitan za teške optužbe migranata, na račun hrvatske policije, u kojima se spominju teška povređivanja, krađe i primanje mita, Orepić je u Dnevniku Nove tv izjavio da te optužbe nisu istinite. Dodao je kako nema saznanja da je hrvatska policija primila bilo kakve prijave o policijskom maltretiranju migranata.

Istakao je pritom da deo migranata ilegalno prelazi hrvatsku granicu i izbegava zahtev za azilom u Hrvatskoj jer bi Hrvatska tada bila prva zemlja EU, u koju bi ih kasnije vraćali iz nekih drugih evropskih zemalja koje su njihova konačna destinacija.

Govoreći o situaciji na hrvatskoj granici prema Srbiji, rekao je da je često reč o ilegalnim prelascima te da je zadatak hrvatske policije sprečiti ih, što, kako tvrdi, unosi nervozu raznim krijumčarima.

Pogledajte bonus video: POTRESNO: Bez zimske odeće i dovoljno hrane, ovako izgleda život migranata na -10!

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track