CIA OBJAVILA NOVE ČINJENICE O TITU: Agenti SFRJ napadali su jugoslovenske ambasade u Australiji
Foto: Youtube

Podmetanje

CIA OBJAVILA NOVE ČINJENICE O TITU: Agenti SFRJ napadali su jugoslovenske ambasade u Australiji

Hrvatska -

Nedavno objavljeni izveštaj CIA pokazao je da su agenti jugoslovenskog režima bili odgovorni za neke od napada na jugoslovenske ambasade u Australiji tokom sedamdesetih i osamdesetih, piše Australijan.

Oni prenose da je CIA pratila "ekstremističke" hrvatske grupe koje su delovale u Australiji tokom tih godina. CIA je posebno istakla bombaške napade na jugoslovenske konzulate za koje su optuženi Hrvati.Veruje se da su Titovi agenti odgovorni za neke od tih napada i da su ih izveli kako bi diskreditovali hrvatsku zajednicu u Australiji.

"Hrvatske i srpske emigrantske grupe bile su posebno aktivne u terorističkim napadima protiv jugoslovenskih institucija u inostranstvu. Većina njihovih aktivnosti odvijala se u Australiji, Zapadnoj Evropi, SAD i Kanadi", navodi CIA.

U dokumentu je navedeno osam aktivnijih članova, uključujući i Srećka Rovera, kontroverznu figuru koja danas nije među živima. Njegovo ime se u dokumentima CIA često spominje kao ime čoveka koji je uključen u nekoliko grupa i ima reputaciju organizatora terorističkih akcija.

Nakon što je 1950. stigao u Australiju suočio se s optužbom za povezanost s nacističkim režimom u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

"Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB) jedna je od najradikalnijih i najopasnijih hrvatskih ekstremističkih grupa. Njihova je misija infiltriranje terorističkih grupa u Jugoslaviju kao i napadi na jugoslovenske diplomate u inostranstvu", navodi se u dokumentu.

Australijan spominje i slučaj "Hrvatske šestorke", koja je 1981. osuđena zbog navodnog planiranja bombaških napada, nakon čega su se pojavile sumnje da je reč o podmetanju jugoslovenskih agenata.

(Net.hr)

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track