PLENKOVIĆ SE PERE: Anemija me sprečila da idem u vojsku, ne sprečava me da budem premijer
Foto: Beta/Tomislav Pavlek

Vojni rok

PLENKOVIĆ SE PERE: Anemija me sprečila da idem u vojsku, ne sprečava me da budem premijer

Hrvatska -

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković brani se od prozivki u javnosti da nije služio vojni rok zbog urođene anemije izjavom da mu ta bolest ne utiče na sposobnost da bude predsednik Vlade.

"Odgovorno tvrdim da moja urođena anemija ni na koji način negativno ne utiče na obavljanje moje premijerske funkcije. Iako je to načelno moja privatna stvar, zbog prirode posla koji obavljam želim da razjasnim tu situaciju pred hrvatskom javnošću", izjavio je Plenković.

Premijerovo zdravstveno stanje našlo se u centru pažnje kada je sredinom prošle sedmice, u jeku rasprave o mogućnosti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, Vlada potvrdila da Plenković nije služio vojsku zbog urođene anemije. U razgovoru za Nacional, Plenković je rekao da obaveze služenja vojnog roka oslobođen još u srednjoj školi pre 30 godina.

"Tokom lekarskog pregleda konstatovano je da imam tzv. mediteransku anemiju, radi se o tipu talasemija minor", rekao je Plenković.

Mediji su prošle sedmice objavili da se planira vraćanje obaveznog služenja vojnog roka koje je u Hrvatskoj zamrznuto 2008. godine. Vlasti kažu da je reč samo o osnovnom vojnom osposobljavanju, koje će trajati mesec dana, ali javnost i razne organizacije su se pobunili. Hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) osudio je takvu mogućnost i pozvao Vladu da novac ulaže u obrazovanje i zapošljavanje mladih.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Srbija i Hrvatska: Ko ima bolje oružije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track