ANTE NOBILO: Ako se otvore arhivi iz doba SFRJ, nadrljaće sveštenici i ekstremna desnica!
Foto: Printscreen Yt

ANTE NOBILO: Ako se otvore arhivi iz doba SFRJ, nadrljaće sveštenici i ekstremna desnica!

Hrvatska -

ZAGREB - Najava predsednika Sabora Bože Petrova da Hrvatska priprema zakon o otvaranju državnih arhiva iz perioda bivše SFRJ izazvala je različite ocene u hrvatskoj javnosti, a advokat Ante Nobilo kaže da je to dobro za rekonstrukciju prošlosti, ako se neko time bude ozbiljno bavio, ali da se ne treba osvrtati na populističke izjave političara jer se ništa dramatično neće dogoditi.

Nobilo podseća da Hrvatska već ima zakon koji je omogućio da se arhiv bezbednosnih službi preseli u Državni arhiv i svima koji su zainteresovani data je mogućnost uvida u njih.

"Svako ko je hteo da se suoči s prošlošću, mogao je ući u taj arhiv, svaki novinar, advokat, publicista, istoričar. Ništa se dramatično neće dogoditi, osim što političari pokušavaju dobiti dodatne poene", rekao je Nobilo gostujući na zagrebačkoj TV N1.

Služba bezbednosti SFRJ imala je agente u vrhu Katoličke crkve (Ilustracija, Foto: Profimedia)
Služba bezbednosti SFRJ imala je agente u vrhu Katoličke crkve (Ilustracija, Foto: Profimedia)

Poznati advokat smatra da bi otvaranje arhiva moglo najviše štete da nanese desno orijentisanim političarima i vrhovima Katoličke crkve, jer je služba državne bezbednosti stalno imala svoje agente u samom vrhu - biskupe, ai i kardinale. To bi moglo da uzburka duhove, ali nije sigurno da li će pomoći, dodaje on.

Nobilo ističe i da je deo tih dosjea nestao i oni, kaže, više nisu u posedu ni državne bezbednosti ni Državnog arhiva. On tvrdi i da otvaranje arhiva neće dovesti do buki kakve lustracije jer je većina ljudi, čija su imena u arhivi, ili odavno pokojna ili veoma stara.

"Međutim, naći ćete nešto drugo, objektivniji prikaz situacije. Unutar sistema koji je vladao bilo je različith političara, nekih, koji su doprineli određenim krajevima Hrvatske, industrijama više nego bilo koji današnji političar, videćete da je služba državne bezbednosti radila isti posao kao i sve službe - štitila je ustavni poredak", naveo je Nobilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track