(VIDEO) AFERA DNEVNICE TRESE HRVATSKU Bivšem šefu Milanovićevog kabineta određen pritvor
Foto: Printscreen YouTube/Al Džazira

Ukinut mu imunitet

(VIDEO) AFERA DNEVNICE TRESE HRVATSKU Bivšem šefu Milanovićevog kabineta određen pritvor

Hrvatska -

Istražni sudija u Zagrebu danas je odredio jednomesečni pritvor Tomislavu Sauchu, saborskome zastupniku Socijaldemokratske partije i bivšem predstojniku Ureda predsednika Vlade Hrvatske Zorana Milanovića.

Sauha je uhapšen je pred kancelarijom svoje advokatice pošto mu je Saor ukinuo imunitet zbog afere "Dnevnice".

Advokatica Aleksandra Horvat izjavila je za N1 da se njen klijent ne oseća krivim i da joj je rekao da nema šta da krije. Prethodno su poslanici Sauhi ukinuli imunitet glasanjem - 135 za i jedan protiv.

Milanović je rekao da je šokiran celim slučajem, ali da nema nikakva saznanja o tome i poručio kako je politički i moralno odgovoran, ali pravno ne.

"Sauha je bio kao ministar. Ne želim da mu otežavam situaciju, ali to nije bila moja odgovornost. To je kao resor, on je vodio svoj resor, jedino mogu reći - besan sam", rekao je Milanović novinarima.

Zoran Milanović: Šokiran sam! (Foto: Reuters)
Zoran Milanović: Šokiran sam! (Foto: Reuters)

Na pitanje novinara da li je on čist u čitavom slučaju, odgovorio je: "Ne možete me to pitati, pa nismo na narodnom sudu 1945. godine". Milanović veruje da mu je Sauha bio lojalan i dobro radio svoj posao, ali veruje i državnoj instituciji kao što je DORH. Smatra da je ovde reč o krivičnom delu jer je reč o državnoj blagajni. Milanović je naveo da se sa Sauhom čuo zadnji put u četvrtak, koji mu je tada rekao da nije kriv, kao i da mu je delovao "potreseno i slomljeno".

Ceo slučaj Milanović je zaključio rečima: "Sve u svemu, ružan dan, ružni dani".

Neven Budak: Nalozi su falsifikovani (Foto: Printscreen YouTube/Al Džazira)
Neven Budak: Nalozi su falsifikovani (Foto: Printscreen YouTube/Al Džazira)

Državna revizija u kancelariji bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića otkrila je prošle nedelje sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu iz kancelarije trojici njegovih specijalnih savetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldštajnu isplaćeno oko 41.400 evra za inostrane dnevnice. Radi se o više od 500 dnevnica, a uz putne naloge nije priložen izveštaj s puta niti druga verodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno.

Dvojici savetnika isplaćeno je po 186 dnevnica, a trećem 160. Iz toga proizilazi da je svaki od njih na službenom putu boravio skoro pola godine, a sva putovanja su, međutim, trajala između 9 i 12 dana, objavljeno je u Dnevniku HRT-a. Putne naloge i dnevnice odobravo je tadašnji šef premijerove kancelarije Tomislav Sauha, koji tvrdi da nije potpisivao nikakve dnevnice savetnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track