CRKVA U HRVATSKOJ U ŠOKU: Od ove godine mora da plaća porez na dobit
Foto: Profimedia

Država neumoljiva

CRKVA U HRVATSKOJ U ŠOKU: Od ove godine mora da plaća porez na dobit

Hrvatska -

Zbunjenost, šok, pa i panika. Tako bi se ukratko mogla opisati reakcija u hrvatskoj Rimokatoličkoj crkvi pošto su ih iz Poreske uprave obavestili da su do 31. januara trebali da predaju zahtev za plaćanje paušalnog poreza na dobit.

Neki su bili i ljuti a posebno 70-ak crkvenih ekonoma, sa kojim je u zgradi Hrvatske biskupske konferencije baš toga 31. januara organizovan sastanak sa pet-šest službenika Poreske uprave na čelu sa direktorom Zdravkom Zrinušićem.

“Ljudi iz Poreske uprave bili su više nego korektni i sve su nam objasnili, vidi se da žele da izađu u susret, ali smo ostali u šoku, jer nismo do toga dana imali pojma da ulazimo u sistem poreza za dobit “, rekao je jedan od učesnika sastanka sa crkvene strane.

Država je još krajem 2014. godine donela zakon po kom se sva udruženja koje se bave nekom privrednom delatnošću, kao sportski klubovi ili verske zajednice moraju da prijave u registar obaveznika poreza na dobit i počnu da plaćaju porez na deo prihoda koji ostvaruju u neprofitnim poslovima, na primer zakup prostora, prodaju pića, organizaciju seminara i slično. Malo je službenih informacija kako su se one snašle i jesu li poštovale nove računovodstvene i poreske obaveze, ali ove im je godine Vlada izašla u susret tako što im je omogućila da pređu na paušalno plaćanje poreza na dobit.

“Zbunjeni smo, jer šta sa brojanicama, svećama, krstovima i sličicama koje prodajemo na štandu u crkvi ili ispred nje? Šta ako ih poklanjamo”, pitaju se župnici, a na sastanku u HBK sa poreznicima im je objašnjeno da je i to oporezivo. Čak bi za svaku kupoprodaju trebalo da izdamo fiskalni račun. Iz Poreske uprave velikodušno su nam ponudili paušalno plaćanje poreza i čini nam se da su zaista dobronamerni, ali mi smo u potpunoj konfuziji. Ne znam zašto nam nisu ponudili i ulazak u sistem PDV-a jer nam je odbijanje poreza u interesu kad nešto investiramo ili obnavljamo", kažu iz zagrebačkih župa.

“Tokom 2016. godine održano je više sastanaka predstavnika verskih zajednica i Ministarstva finansija i Poreske uprave. Sastanci su se održavali upravo na inicijativu predstavnika verskih zajednica, kako bi se osiguralopravilno sprovođenje propisa”, navode u Poreznoj upravi.

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja