(VIDEO) INICIJATIVA MLADIH: Kolinda da se izvini porodicama žrtava ratnog zločinca Merčepa
Foto: Nebojša Mandić, Printscreen YouTube/Al Džazira

Sramota za državu

(VIDEO) INICIJATIVA MLADIH: Kolinda da se izvini porodicama žrtava ratnog zločinca Merčepa

Hrvatska -

ZAGREB - Inicijativa mladih za ljudska prava ponovo je danas pozvala hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da se izvini porodicama srpskih žrtava zato što je ratnog zločinca, njenog prijatelja Tomislava Merčepa, pozivala na događaje koji predstavlja institucije države.

U pismu Inicijative mladih predsednici Kitarović se izražava nada da neće izostati osuda zločina i izvinjenje porodicama žrtava koje su članovi jedinice, kako navode, njenog uvaženog gosta na mnogim državnim događajima, 1991. godine nezakonito hapsili, mučili, zlostavljali i ubili.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO I FOTO) ZLOČIN BEZ KAZNE: 20 godina od ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu

Vrhovni sud Hrvatske povisio je juče kaznu Merčepu sa pet i po na sedam godina zatvora, uz obrazloženje da niži sud nije dovoljno kao otežavajuću okolnost uvažio činjenicu što se Merčepu stavljalo na teret ubijanje civila srpske nacionalnosti kroz duže razdoblje i na posebno brutalan način.

Inicijativa mladih za ljudska prava je pozvala Grabar Kitarović i da prilikom predstojećeg susreta sa predsednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Kamelom Agiusom, iskoristi kako bi razgovarali i o važnosti istrage zločina u Gospiću i Vukovaru za koje se takođe sumnjiči Merčep.

Tomislav Merčep i njegove jedinice počinile su niz ratnih zločina i u Gospiću i Vukovaru (Foto Prinscreen YouTube/Al Džazira)
Tomislav Merčep i njegove jedinice počinile su niz ratnih zločina i u Gospiću i Vukovaru (Foto Prinscreen YouTube/Al Džazira)

"Verujemo da ćete uvideti da pozivanje ratnog zločinca na inauguraciju i prijem nije u skladu s vrednostima pune saradnje Hrvatske s Međunarodnim sudom koji se trudi da okonča nekažnjivost i pruži pravdu za sve žrtve zločina iz ratova devedesetih godina", navodi se u pismu Inicijative mladih, preneli su hrvatski mediji. Oni su poručili predsednici da pozivanje ratnog zločinca na službene događaje Kabineta predsednice nije u skladu sa savesnim i odgovornim radom funkcije koju ona obavlja i suprotno je dobrobiti svih hrvatskih državljana.

Incijativa mladih Kolindi: Pozivajući Merčepa na službene događaje legitimisali ste njegove zločine (Foto: Printscreen YouTube/Al Džazira)
Incijativa mladih Kolindi: Pozivajući Merčepa na službene događaje legitimisali ste njegove zločine (Foto: Printscreen YouTube/Al Džazira)

"Ovakvim delovanjem legitimisali ste zločin koji je Merčep počinio pozivajući ga na službene događaje kabineta koji predstavlja Republiku Hrvatsku", naveli su iz Inicijative mladih hrvatskoj predsednici.Poručili su joj i da je važno da prepozna stradanje, patnju i bol svih građana Hrvatske bez obzira na njihovo političko opredeljenje, etničku ili nacionalnu pripadnost te da prepozna kako je pozivanje ratnog zločinca bila uvreda ne samo za žrtve već i za sve one koji su se devedesetih godina borili za demokratsko društvo i pravnu državu u kojoj će se poštovati ljudska prava.

Županijski sud u Zagrebu osudio je maja prošle godine nepravosnažno na pet i po godina zatvora jer kao zapovednik jedinice nije sprečio zločine nad civilima s kutinskog, pakračkog i zagrebačkog područja.Članovi njegove jedinice poznati kao ''merčepovci'' nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep je, ističu iz Inicijative mladih za ljudska prava u pismu predsednici Kolindi Grabar Kitarović, svojim zločinima 1991. osramotio ovu državu.

"Pozvavši ga na vašu inauguraciju i prijem povodom Dana državnosti isto ste učinili i vi 2015. godine. Nadamo se da danas nećete ponoviti istu grešku, stoga još jednom tražimo od vas da se izvinite svim žrtvama za koje je odgovoran vaš uvaženi gost'', navodi se u pismu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track