DOKUMENTA: Plenkovićev Savet za suočavanje s posledicama fašističkih režima je samo kozmetika!

NIšta se ne menja

DOKUMENTA: Plenkovićev Savet za suočavanje s posledicama fašističkih režima je samo kozmetika!

Hrvatska -

ZAGREB - Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba Dokumenta saopštio je da, iako pozdravlja dijalog o prošlosti, smatra da svrha Saveta za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima koji je osnovala hrvatska vlada nije kvalitetan doprinos suočavanju s prošlošću već njegovo dalje odlaganje.

"Osnivanje Saveta je važno za budućnost vlade Andreja Plenkovića, ali nema nikakvu vrednost za budućnost Hrvatske", navodi se u saopštenju u kome se ocenjuje i da Savet ne može da proizvede sadržaj koji bi na kvalitetan i na celovit način adresirao sve otvorene sporove.

REVIDIRANJE FAŠISTIČKIH SIMBOLA? Hrvati osnovali komisiju o ustašama i partizanima

Centar je takođe pozvao hrvatsku Vladu da u okviru izvršnih ovlašćenja preuzme odgovornost za negativno društveno političko okrušenje, koje sve češće eskalira porastom nasilja, mržnje i netrpeljivosti na osnovu rasne, etičke, verske, kulturne, rodne, seksualne orijentacije i političke pripadnosti.

Centar je saopštio da je hrvatska vlada osnovala Savet u trenutku u kojem, kako navode, očito više nije bilo moguće manevrisanje između pojedinih sukobljenih interpretacija prezasićenih ideološkim nabojem, a privremena rešenja koja regulišu društveni dijalog su izgubila svaku političku legitimnost i autoritet.

Foto: Printscreen Documenta.hr
Foto: Printscreen Documenta.hr

"To je pogubna posledica izbegavanja sistemskog rada na pitanjima politika istorije, tranzicijske pravde, dijaloga, ulaganja u razvijanje kulture pamćenja i obrazovanje za suočavanje s prošlošću, na koji organizacije građanskog društva upozoravaju već dugi niz godina", navodi se u saopštenju.

Centar je ukazao na to da suočavanje s prošlošću obuhvata širok spektar aktivnosti, koje su usmerene ka utvrđivanju činjenica, približavanju pravdi, priznavanju patnje žrtava te oporavku povređenih, ugroženih grupa, ali i društva u celini, s kojim je Vlada do sada odbijala da se bavi. Oni dodaju i da proces suočavanja s prošlošću počinje od trenutka prestanka nasilja i nije ograničen jednogodišnjim mandatom jer je za ostvarivanje punih stvaralačkih potencijala neophodno postupno prevladavanje traume na individualnom i društvenom, kao i političkom i institucionalnom nivou.

"Smatramo da pomanjkanje političke volje, licemerstvo i kukavičluk koji su na području suočavanja s prošlošću opterećivali sve dosadašnje vlade, ne bi smeli da spreče prikazivanje i problematiziranje nasilja u 20. veku utemeljeno na činjenicama. Osnivanje Saveta je važno za budućnost vlade Andreja Plenkovića, ali nema nikakvu vrednost za budućnost Hrvatske", dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja