HRVATSKI DŽEJMS BOND: Sveštenik koji je spasio Pavelića, ali i nekoliko četničkih vojvoda
Foto: Vikipedia

Krunoslav Draganović

HRVATSKI DŽEJMS BOND: Sveštenik koji je spasio Pavelića, ali i nekoliko četničkih vojvoda

Hrvatska -

Krunoslava Draganovića bojala se čak i UDBA, te ga je držala u kućnom pritvoruJedni tvrde da je Anti Paveliću omogućio beg u Argentinu tako da ga je maskirao u sveštenika sa brkovima i šeširom. Drugi se kunu da ga je zamaskirao u opaticu. Treći, zgražajući se, poriču obe ove priče.

Kažu da mu Pavelić nije verovao ni koliko je crno ispod nokta pa je poglavnik u Argentinu pobegao krijući se od njega. S drugim Pavelićevim saradnicima nije bio takav slučaj.

Spasio zločince - od nacista do četnika

Većinu je spasio upravo on, hrvatski sveštenik Krunoslav Draganović . Jedva da ima smisla nabrajati imena pripadnika Pavelićevog užeg kruga koji su bez pomoći Krunoslava Draganovića otišli u Latinsku Ameriku.

Neki se kunu da je sveštenik bio dobar sa Evitom Peron pa su uz njegovu pomoć “pacovskim kanalima” iz Italije u pravcu Paragvaja, Argentine i drugih južnoameričkih zemalja pobegli i Josef Mengele , “anđeo smrti” iz Aušvica, Klaus Barbi , “mesar iz Liona”, odgovoran za smrt 4.000 ljudi, nekoliko četničkih vojvoda i cela vojska poznatih esesovaca.

Tvrdi se da samo on zna tajnu ustaškog zlata, nekoliko tona kovanica koja je iz Hrvatske u junu 1945. godine odnesena u Austriju, a potom joj se gubi svaki trag. Neki se svedoci kunu da nemačke poreske knjige i danas čuvaju zapis o 1,5 miliona maraka koje mu je dao koncern Krup, kome je nabavljao jeftinu radnu snagu u godinama nemačkog poleta.

Pavelićeva desna ruka

Kažu i da je u Africi imao javne kuće u kojima je držao belo roblje te da je bio obaveštajac kakav se rađa jednom u sto godina.

Jedan od ključnih ljudi CIA u Evropi, u Jugoslaviji opisivan kao “ratni zločinac, špijun i Pavelićeva desna ruka”, pojavio se u julu 1967. godine u Titovoj komunističkoj državi na neobjašnjiv i zaprepašćujući način.Nakon što je iz Italije poslao nekoliko rutinskih razglednica prijateljima širom sveta, izgubio mu se svaki trag. Potom se naglo pojavio na konferenciji za novinare u Jugoslaviji.

Vašington je stopirao njegovo hapšenje

Dao je službenu izjavu u kojoj hvali režim, napredak i modernizaciju u zemlji pa se umesto u zatvor, što su svi očekivali, odšetao u nadbiskupiju. Zapad je ostao u šoku.

Još tokom rata Draganović razvija kontakte sa brojnim diplomatama, ali i zapadnim obaveštajnim službama u Vatikanu. Nakon rata postaje saradnik američkog obaveštajnog korpusa, C.I.C, s kojim sarađuje, dva puta, sve do 1962. godine.

Amerikanci su 1947. godine mislili da ga uhapse zajedno sa Antom Pavelićem , ali neposredno pre hapšenja stigao je iz Vašingtona naređenje – dalje ruke od njih.

Pod misterioznim okolnostima odlazi u Rim

Krunoslava Draganovića učenici u sarajevskoj bogosloviji, sa očiglednim strahopoštovanjem, nazivali su jednostavno “Majstor”. Rođen 30. oktobra 1903. godine u Brčkom u Bosni, Draganović je rukopoložen za sveštenika u Sarajevu 1. juna 1928. godine.

U Rimu je završio Papinski orijentalni institut, deo čuvene “Gregoriane” i na njemu doktorirao iz crkvene istorije. Na Teološkom fakultetu u Zagrebu predaje od 1940. do 1943. godine, nakon čega – pod misterioznim okolnostima - odlazi u Rim.

Postaje neka vrsta neformalnog predstavnika NDH u Vatikanu. Beogradski novinar Marko Lopušina, najpoznatiji srpski specijalista za tajne službe, odlučno tvrdi da je Krunoslav Draganović posle rata bio najveći agent CIA-e u Evropi.(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track