JAVNOST ISKLJUČENA IZ SUĐENJA KAPETANU DRAGANU: Navodno zbog zaštite svedoka
Foto: Profimedia

Sumnjivo

JAVNOST ISKLJUČENA IZ SUĐENJA KAPETANU DRAGANU: Navodno zbog zaštite svedoka

Hrvatska -

U Splitu je nastavljeno suđenje Draganu Vasiljkoviću za ratni zločin na području Dalmacije i Gline početkom Domovinskog rata.

Zaiskrilo je oko isključenja javnosti tokom svedočenja Pere Dragišića, kuvara u bazi za obuku Vasiljkovićevih Alfi. Sudija Damir Romac prihvatio je predlog tužiteljke Živane Beroš Dodig da se javnost isključi radi zaštite svedoka i njegove porodice, a tome se suprotstavila odbrana. Advokat Tomislav Filaković naveo je kako su u medijima već izlazili iskazi koje je Dragišić dao.

"To je patetičan način korumpiranog Državnog tužilaštvo da sakrije istinu o zločinima", pobesneo je Vasiljković. Insistirao je da njegova primedba uđe u zapisnik.

Dragišić je, kako neslužbeno saznaje hrvatski portal Indeks, navodno povukao deo iskaza u kojem tereti Vasiljkovića, koji je optužen da je naložio likvidaciju dvojice hrvatskih vojnika.

Odbrana je prigovorila i zbog odluke sudije Romca da pročita iskaz koji je istražiteljima u Hamburgu dao novinar Radio Šlevik-Holstajina Piter Vust. Advokat Filaković smatra da se njegov iskaz ne može koristiti kao dokaz u sudu jer nije ispitan pred hrvatskim pravosudnim telima, a ni stranke nisu mogle učestvovati u tom ispitivanju.

Filaković smatra da nisu ispunjeni uslovi za čitanje iskaza, već bi svedoka trebalo pozvati na raspravu, odnosno, saslušati video linkom jer je jedini neposredni očevidac stradanja kolege Egona Skotlanda iz Zidojače Cajtung.Romac smatra da se svedoka ne može prisiliti da dođe na suđenje pa je iskaz pročitao. Vust je inače sudu poručio da je već rekao sve što je mogao i da ga više ne zovu.

Vuest se u svom iskazu prisetio kao je sa Skotlandom pošao krajem 1991. u Glinu.

"Skotland me pitao imam li auto. Imao sam tamnoplavi “BMW” , bio je oblepljen natpisima Pres, bilo je jasno vidljivo da su u njemu novinari. Skotland se dobro pripremio, imao je karte sa sobom. Kada smo stigli u Glinu, videli smo automobil kako se dimi. Vrata su bila otvorena, mislim da je bilo i rupa od metaka. "Vratimo se", rekao sam Skotlandu. Zapucali su na nas. Krenuli smo natrag. Egon je rekao da imam krvi po sebi i pitao me jesam li ranjen. Ja sam bio u redu, ali on je na desnoj nozi imao rupu. Odvezao sam ga do bolnice. Pitao me hoću li ga posetiti, a ja sam mu rekao: "Naravno." Nakon par sati nazvao sam bolnicu da vidim kako je. Rekli su mi da je mrtav. Nisam mogao da verujem", stoji u iskazu nemačkog novinara.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track