Najnovije vesti

LINTA: Skrnavljenje pravoslavnih crkava u Hrvatskoj je NEPRIIHVATLJIVO, Srbija mora da reaguje
Foto: Profimedia

Rehabilitacija ustaštva

LINTA: Skrnavljenje pravoslavnih crkava u Hrvatskoj je NEPRIIHVATLJIVO, Srbija mora da reaguje

Hrvatska

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo spoljnih poslova da uputi najoštriju notu hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova zbog poslednjeg obijanja pravoslavnih crkava u Hrvatskoj, te da od EU zatraži da zvaničnom Zagrebu pošalje jasnu poruku da je neprihvatljiva rehabilitacija ustaštva u toj zemlji.

Poslednje su obijene dve crkve u drniškom kraju - Crkve Sv. Petke u Kanjanima i Crkve Sv. Jovana u Miočiću, što se dogodilo u noći između 22 i 23. marta ove godine, podsetio je Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

"Ovo je treće skrnavljenje Crkve Sv. Jovana u Miočiću i drugo skrnavljenje Crkve Sv. Petke u Kanjanima tokom meseca marta", naveo je Linta i dodao da policija još uvek nije otkrila nalogodavce i počinioce 13 obijanja pravoslavnih crkava u drniškom kraju u prethodnih 10 meseci.

Neprihvatljjivo je, kaže Linta, da se u 21. veku sve češće skrnave pravoslavne crkve u jednoj od članica Evropske unije, te zahteva da hrvatski nadležni organi u što kraćem roku pronađu i najoštrije kazne nalogodavce i počinioce ovog zločinačkog čina.

Linta smatra da bi srpsko Ministarstvo spoljnih poslova trebalo da apeluje na EU da Hrvatskoj pošalje jasnu poruku da je neprihvatljiva tolerancija zvaničnog Zagreba prema sve otvorenoj rehabilitaciji ustaštva čiji je cilj potpuna negacija svega srpskog u današnjoj Hrvatskoj.

"Sve više zabrinjava da Hrvatska svojim povratkom u nacifašističku prošlost postaje faktor nestabilnosti u regionu. To je još jedna potvrda da je Evropska unija napravila veliku grešku kada je u svoje članstvo primila Hrvatsku koja ima etnički motivisano pravosuđe, državnu upravu i policiju i koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću", navodi Linta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VEČNA IM SLAVA: EKSKLUZIVNO pogledajte specijal emisiju KOŠARE- vojnički zavet zapečaćen krvlju !

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...