DVOSTRUKI STANDARDI HRVATSKE PREDSEDNICE: Hoće arapske pare, ali neće njihovo mešanje u politiku
Foto: Profimedia

Licemerno

DVOSTRUKI STANDARDI HRVATSKE PREDSEDNICE: Hoće arapske pare, ali neće njihovo mešanje u politiku

Hrvatska -

"Pretnja stabilnosti u jugoistočnoj Europi su rastući uticaji Saudijske Arabije i Katara", rekla je Kolinda Grabar Kitarović pred studentima univerziteta Lund, gde je održala predavanje na temu „Jugoistočna Europa – Poligon za dokazivanje evropske i evroatlantske odlučnosti i solidarnosti“.

Naime, predsednica je prilikom nedavne posete Švedskoj naglasila kako Katar i Saudijska Arabija šire svoj uticaj među stanovništvom kroz izgradnju džamija i drugih investicija.

"Bogate zemlje sa Bliskog istoka imaju pravo da pomažu muslimane, ali nemaju se pravo da mešaju u našu politiku. Mi u Hrvatskoj to nikako ne prihvatamo. A ni niko drugi ne bi trebao", rekla je hrvatska predsednica. Kako je naglasila, muslimani su oduvek bili dobro integrisani u Hrvatskoj, ali se sada vidi kako je islam počeo da niče u regiji.

Profesorima i studentima poručila je kako su međunarodna zajednica, Evropska unija i NATO u prošloj deceniji izgubili usredotočenost na jugoistočnu Evropu i zanimanje za nju.

Jedna od pretnji stabilnosti u regionu svakako je i navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, odnosno epizoda sa ruskim špijunima koja do sada nije do kraja istražena.

Na službenoj stranici Kolinde Grabar Kitarović piše se detaljno o predavanju u Lundu, ali ne spominje se primeri Katara i Saudijske Arabije kao ni ruski špijuni. Ali, taj deo izlaganja naglašen je na službenoj stranici univerziteta Lund, koja je prenijela izlaganje hrvatske predsednice.

Hrvatska je samo u 2015. godini odobrila izvoz vredan 101 miliuna evra u oružju i municiji za Saudijsku Arabiju. S druge strane, Kolinda Grabar Kitarović već godinama poziva investitore iz Katara da ulažu u hrvatske projekte.

(Indeks.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track