'OĆE UNIFORMU, PA TO TI JE! Kolinda promenila zakon da bi mogla da nosi vojne odore
Foto: AP

Odelo ne čini čoveka

'OĆE UNIFORMU, PA TO TI JE! Kolinda promenila zakon da bi mogla da nosi vojne odore

Hrvatska -

Tajnim izmenama pravilnika, predsednica i ministar odbrane mogu legalno da nose vojne uniforme.

U tišini, gotovo iza zatvorenih vrata, izmenjen je pravilnik po kom predsednica Kolinda Grabar Kitarović napokon može potpuno legalno da nosi voljenu vojnu odoru kad idući put odluči da poseti poligon za obuku vojnika.

"Predsednik Republike i ministar odbrane mogu da nose vojnu odoru i delove vojne uniforme i na njima mogu da ističu značku ili oznaku s propisanim znakom Predsednika Republike ili ministra odbrane prilikom poseta Oružanim snagama, za vrijeme vežbi u Republici Hrvatskoj, kao i tokom službenih poseta pripadnicima Oružanih snaga u operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu", stoji u novom Pravilniku o vojnim uniformama.

'Oću dve uniforme! (Foto: Beta/AP)
'Oću dve uniforme! (Foto: Beta/AP)

Činjenica da po pravilniku nije bilo predviđeno da predsednica nosi uniformu nije sprečavala Kolindu da ipak oblači vojne odore. To je u najmanju ruku neobična pojava zato što gotovo ni jedna zapadna država ne dopušta bilo kom osim aktivnim vojnicima oblačenje vojne odore. Tako španska ministarka odbrane Maríja Dolores de Kospedal redovno posećuje vojsku, ali nikad je nećete videti u vojnoj uniformi, a ni njena koleginica Ursula von der Lejen iz Nemačke ne nosi uniformu čak ni pri poseti nemačkim vojnicima u Afganistanu.

Gde li sam zaturila svoju? (Foto: AP)
Gde li sam zaturila svoju? (Foto: AP)

Za razliku od Kolinde, Angela Merkel kao jedna od najmoćnijih žena sveta ne nosi vojnu odoru. Najdalje što je otišla bilo je tokom poseta vojsci kada je pristala da obuče maskirni pancirni prsluk. Međutim, pantalone su ostale tradicionalno crne.

U zemljama bivšeg Sovjetskog saveza uobičajeno je da ministri odbrane redovno nose uniforme, iako su službeno u civilnoj upravi. Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, retko se viđa bez uniforme, kao ni njegov kolega iz Belorusije Andrej Ravkov. Tako će se hrvatski ministar Damir Krstičević naći u malobrojnom društvu civila kojim je dozvoljeno nošenje uniforme.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track