PONUDIO NAGODBU HRVATSKOJ DRŽAVI: Zubak za S -300 traži akcije, hotele i Koraciju Erlajnz
Foto: Printscreen/ Youtube

PONUDIO NAGODBU HRVATSKOJ DRŽAVI: Zubak za S -300 traži akcije, hotele i Koraciju Erlajnz

Hrvatska -

ZAGREB - Nikada se nije radilo o tome da bi naša grupa dovela Hrvatsku zbog duga pred bankrot, uvek smo, svim vladama, nudili dogovor, a to opet činimo i sada, izjavio je Zvonko Zubak, koga predstavljaju kao opakog trgovca oružjem, i optužuju da će zbog velikog duga države za nabavljeno oružje oterati Hrvatsku u bakrot.

Na pojam " grupa" Zubak kaže da misli na grupu svetskih biznismena, finansijera, koji su i trgovci oružjem, a koje Zubak predstavlja pred hrvatskim sudovima.

Dug Hrvatske se pre svega odnosi na rakete za sistem S -300 vredne 200 miliona dolara, koje Hrvatska nikada nije uspela da plati. Tako je bilo pre ulaska Hrvatske u EU. Nagodba je nuđena i vladi Zorana Milanovića.

"Spremni smo na mirno rešenje spora pre njegove pravne internacionalizacije", stajalo je u pismu Vladi. Nagodba bi uključila vraćanje duga na više mogućih načina, uključujući i rešenja (državne obveznice) koja bi državi dala.

Kad su uoči Bljeska i Oluje, na zagrebačkom Jarunu, tokom vojne parade prošle kolone i pred kraj se pojavili kamioni svaki sa po četiri karakteristična srebrnkasta i dugačka cilindra u kojima su očito bile neke dugačke, velike i moćne rakete – svi znalci zaključili da je Hrvatska pokazala svoje najmoćnije "sredstvo odvraćanja" moćne i tada, a i sada, najmoćnije PVO rakete na svetu.

Grupa svetskih finansijera i biznismena čekala je naplatu, ali do nje nikako nije dolazilo. Vlade su se menjale, prvi potpisnik ugovora, ministar obrane Gojko Šušak umro je, a dug je dostigao 200 miliona dolara!

– Počelo je s arbitražom, početkom 2000., nameravali smo tako doći do rešenja, i tada nas poziva pokojni premijer Ivica Račan... Pred svedocima nam je priznao postojanje duga i krenulo se tražiti rešenje – kaže Zubak. Račan tada traži i uključivanje tadašnjeg predsednika Stjepana Mesića, zove ga na posredovanje, jer je Mesić mogao pomoći u traženju države koja bi otkupila raketne sisteme, za koje je RH zaključila da nam više ne trebaju.

– Zamalo je uspelo, zainteresovala se jedna zemlja, ali je posle nekoliko nedelja posao blokiran, politički – potvrđuje Zubak.

SENZACIONALNO RUSI DALI HRVATIMA S-300: Dobili ste ga da OBUZDATE SRBE uoči Oluje, a gde je sada?

Zatim dolazi 2004., kada "rakete nestaju iz RH". Lansirne rampe bile su godinama čuvane u Puli, rakete u Kerestincu. Tada počinju nagađanja kako su naši pokazali tehničku dokumentaciju Amerikancima i Izraelcima. Rakete nestaju u vreme kada je premijer Ivo Sanader, a po kuloarima se tvrdilo da smo tako dobili članstvo u NATO.

Grupa odlučuje problem naplate rešiti na hrvatskom sudu, no prvi, Opštinski u Zagrebu kaže da je sve – u zastarevanju. Županijski zatim vraća stvar na početak, zadnje je ročište održano krajem 2012., a uskoro će grupa i Zubak pokazati svoje nove svedoke. Zubak nije nervozan, uveren je da će na Europskom sudu dobiti spor. Taj korak još nije preduzet.

IVO JOSIPOVIĆ: Znam šta je bilo sa raketnim sistemom S-300, ali je to VOJNA TAJNA

U predlogu nagodbe naslovljenom na premijera Milanovića piše: "Spremni smo na odlaganje početka otplate duga do 2016., na plaćanje duga u obliku državnih obveznica, udela u trgovačkim društvima ili nekretninama, na bilo koju kombinaciju od ovih predloga... Spremni smo i na razgovore o kamatama, ako dođe do dogovora o nagodbi." Zubak objašnjava da su grupi, kao prebijanja duga, interesantna neka državna hotelska preduzeća, ali i Croatia Airlines, koji bi "za godinu dana stavili na noge". Zvuči razumno, ali ni posle nekoliko meseci Milanovićeva vlada na taj predlog još nije odgovorila.

(Večernji list)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track