AZIMOV: Ambasada Rusije nikoga nije zvala da pita za isporuke oružja Hrvatskoj
Foto: Youtube

Demantuje

AZIMOV: Ambasada Rusije nikoga nije zvala da pita za isporuke oružja Hrvatskoj

Hrvatska -

Ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je da ta ambasada nikada nikoga nije zvala na razgovor vezan za isporuke oružja Rusije Hrvatskoj.

"Razgovori jesu vođeni, ali ne na naš zahtev, već na zahtev druge strane koja je celi postupak inicirala. Odbili smo predlog bilo kakve saradnje koju je gospodin Zubak izneo tom prilikom. Rusija i ruska ambasada nisu radili i ne nameravaju vršiti bilo kakav pritisak na Hrvatsku. Saradnja Rusije i Hrvatske na vojno-tehničkom programu odvijala se i odvija se i dalje u skladu s međunarodnim obvezama koje Rusija ima i u tome ništa nije sporno", rekao je Azimov, a prenosi "Večernji list".

Taj list je ranije danas pisao da je ambasador Azimov ovih dana pozvao u ambasadu na razgovor hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružja Zvonka Zubaka, kako bi ga pitao gde su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija u prvoj polovini 90-ih godina prošlog veka isporučila Hrvatskoj.

S druge strane, rusko ministarstvo inostranih poslova demantovalo je tvrdnje hrvatskih medija o isporukama naoružanja za Hrvatsku iz Rusije početkom 1990-ih godina.

Kako se navodi u saopštenju Ruske ambasade u Beogradu, dostavljenom Tanjugu, Rusija je uvek striktno poštovala svoje međunarodno-pravne obaveze, uključujući i one, vezane za režim embarga na isporuku naoružanja sukobljenim stranama u toku jugoslovenske krize 1991-1995. godina.

"Smatramo da su ova saopštenja provokativna, grubo izvrću činjenice, te da imaju za cilj ocrnjivanje politike Ruske Federacije na Balkanu. Pogotovo je neprihvatljivo u kontekstu svih tih izmišljotina spominjanje kontakata ambasadora Rusije u Zagrebu", ističe se u saopštenju.

Kako napominje rusko ministarstvo, svu odgovornost treba da snose autori ovakvih "ideja".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track