Najnovije vesti

AMERIČKA VOJSKA OPTUŽILA HRVATSKU DA PRODAJU LOŠU MUNICIJE: Pokušali da im uvaljaju kineske metke
Foto: AP (24.2.2013)

Incident

AMERIČKA VOJSKA OPTUŽILA HRVATSKU DA PRODAJU LOŠU MUNICIJE: Pokušali da im uvaljaju kineske metke

Hrvatska

Američke oružane snage su optužile Ministarstvo odbrane Hrvatske da je pokušalo da im proda municiju koja ne odgovara njihovim standardima i "uvali" im metke kineske proizvodnje, navodi Jutarnji list.

Dodaje se da bi vojni odnosi Hrvatske i SAD mogli biti poremećeni zbog propusta prilikom realizacije ugovora o prodaji 1,25 miliona metaka komandi američkih snaga u Evropi.

 

Načelnik Generalštaba general Mirko Šundov je predložio Ministarstvu odbrane u Zagrebu da se SAD uputi izvinjenje i pokrenuta je istraga, da bi se ustanovilo kako je došlo do toga da su Amerikancima isporučeni meci kineske proizvodnje.

 

 

Predstavnici američke vojske su prošle godine pregledali zalihe municije u hrvatskim skladištima, naručili municiju kalibra 12,8 milimetara za teške snajpere i mitraljeze i potpisali ugovor vredan četiri miliona evra. Prošlog meseca je u Rijeci, prilikom pregleda robe pre isporuke, američki oficir utvrdio da 90 odsto municije ne zadovoljava standarde SAD i da je deo metaka kineske proizvodnje.

 

 

U hrvatskoj vojsci tvrde da je problem samo u različitom načinu označavanja i pakovanja municije u odnosu na američki standard i u prisustvu nekoliko sanduka metaka iz Kine i da nema ni govora o pokušaju prevare. Priznaju propust i navode da su, nakon intenzivnih konsultacija, Amerikanci prihvatili da se kineska municija zameni drugom i da se ceo paket sa 1,25 miliona metaka otpremi u komandu SAD za Evropu.

 

Jutarnji list dodaje da su SAD i ranije tražile naoružanje i municiju iz hrvatskih vojnih skladišta. Velika operacija čišćenja neperspektivnog naoružanja i municije obavljena je pre nekoliko godina, kada su hrvatsko oružje i municija u američkoj organizaciji završili u rukama sirijskih pobunjenika.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Srbija i Hrvatska: Ko ima bolje oružije?|

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...