TOTALNI RAT: Plenković otpustio 10 Mostovih državnih sekretara i smenjuje Petrova u Saboru
Foto: Beta/Damir Sencar

HDZ protiv Mosta

TOTALNI RAT: Plenković otpustio 10 Mostovih državnih sekretara i smenjuje Petrova u Saboru

Hrvatska -

Pošto su na telefonskoj sednici vlade smenjeni svi državeni skretari iz redova Mosta, kao i potpredsednik vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, HDZ je u Saboru počeo da skupčlja potpise za smenu predsednika hrvatskog parlamenta Bože Petrova i imenovanje Gordana Jankdrokovića na tu funkciju.

Za pokretanje opoziva predsednika Sabora potrebno je 40 potpisa, što neće biti previše teško sakupiti jer su Robert Jankovics i Vladimir Bilek, predstavnici nacionalnih manjina, izjavili da je svih osam manjinskih poslanika potpisalo oba papira: I za smenu Petrova i za Jandrokovića kao novog šefa Sabora.

Na pitanje da li to znači da manjine podržavaju i novu parlamentarnu većinu, i Jankovics i Bilek i Furio Radin kažu da će o tome još razgovarati s vladajućima.

Razrješenje aktualnog predsednika Hrvatskog sabora Bože Petrova jedini je izlaz iz političke krize, poručio je danas s konferencije za novinare predsjednik IDS-a Boris Miletić.

"Trenutno imamo tri razrešena ministra, koja su izgubila poverenje premijera ali imaju poverenje predsednika Sabora. To znači da su blokirani i vlada i parlament, odnosno da imamo potpunu blokadu države", kaže predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić. Jedini način da se izađe iz te situacije i krene prema rešavanju krize jeste da se Petrovu izglasa nepoverenje, kaže on, ali dodaje da ne da glas vladi.

"IDS neće dati poverenje desnoj Vladi, radije idemo na izbore, što bi bilo jako loše za zemlju, ali barem znamo što nas čeka", zaključuje Miletić.

I lider HNS-a Ivan Vrdoljak na Twitteru je potvrdio da če potpisati za smenu aktuelnog predsednika Sabora, ali ne i da će podržati Jandrokovića kao novog šefa parlamenta.

(24sata.hr, Novi list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track