HRVATI U STRAHU OD PROMENE KLIME: Zbog otopljavanja gube pola obale
Foto: Vikipedija

Opasno

HRVATI U STRAHU OD PROMENE KLIME: Zbog otopljavanja gube pola obale

Hrvatska -

Otapanje polarnog leda je nezaustavljivo, zbog čega će novi mora neizbežno porasti, objavili su nedavno naučnici koji predviđaju da će nivo okeana porasti za 60-ak metara.

Do kraja veka delovi hrvatske obale mogli bi završiti pod morem! To će se dogoditi u periodu koji se može protegnuti i na nekoliko hiljada godina, ali naučnici su izračunali da bi do kraja veka nivo mora mogao narasti i do jednog metra.Šta bi otapanje leda značilo za Jadran odgovorio je Mirko Prlić iz PMF-ovog Zavoda za Geofiziku.

“Ako se gleda realni scenarijo do kraja veka, poplavama su najviše izloženi zaleđe Zadra i delta Neretve”, rekao je Prlić za 24sata i dodao da bi na zapadnoj obali Italije rast nivoa mogao bi pogodio Rim, a more bi progutalo Marselj i Barselonu, dok bi se na jugoistoku Evrope more prelilo u Crno more i Kaspijsko jezero pa bi potopilo Odesu i Istanbul.

Baltik bi na severu Europe potopio Sent Peterburg i Helsinki, a kako je pola Holandije već ispod nivoa mora ova bi zemlja mogla ostati samo istorijski podatak, zajedno sa Danskom.

Stokholm, Kopenhagen i Amsterdam takođe su gradovi koji bi završili pod morem, a poplave bi zahvatile i najmnogoljudnije delove Velike Britanije poput Londona. U svakom slučaju, nastavimo li ovim smerom stotine miliona ljudi koje žive na evropskim obalama morat će u budućnosti migrirati u unutrašnjost kontinenta, a more će izbrisati neke od najstarijih gradova na kontinentu.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track