(VIDEO) CIRKUS U HRVATSKOM SABORU: HDZ traži smenu Petrova, on gura po svome
Foto: Beta

Maratonski

(VIDEO) CIRKUS U HRVATSKOM SABORU: HDZ traži smenu Petrova, on gura po svome

Hrvatska -

U napetoj atmosferi, nakon dve pauze, Hrvatski sabor u utorak je u dnevni red uvrstio HDZ-ov, odnosno zahtev 79 poslanika, da se Božo Petrov razreši dužnosti predsednika Sabora

U dnevni red je uvršten i zahtev SDP-ov da se razreše trojica potpredsednika Sabora iz redova HDZ-a, Sabor je potom počeo raspravu o Mostovim izmenama Zakona o arhivima, pa su opozicioni, ali i deo HDZ-ovih poslanika napustili sabornicu.

"Tražićemo pojedinačno izjašnjavanje o zakonu", najavio je Mostov Nikola Grmoja. Petrov je najavio da će Sabor u sredu raspravljati o poverenju ministru finansija Zdravku Mariću, što je inicirao SDP.

U tom trenutku, ako u klupama bude 76 ruku koje će podržati ministra, u tom trenutku ćemo imati sednicu Predsedništva i "moju tačku", odgovorio je Petrov šefu kluba HDZ Branku Bačiću koji ga je po peti put danas upitao hoće li se i kada održati sednica saborskog Predsedništva na kojoj bi se dogovorio način rada s obzirom na krizu vlasti i zahteve za razrešenjima.

"Poštovat ću sve članove Poslovnika i Ustava, danas moramo odraditi zakon o arhivima, niste se izjasnili da vam je sporan", uzvratio je Petrov Bačiću.

Ne mogu se oteti utisku da se želite dodatno obračunati sa vašim koalicionim partnerom, uzvratio je Petrovu Ivan Lovrinović (PH) kojemu je neshvatljivo da Petrov ignoriše potpise 79 zastupnika za svoju smenu.

Željko Reiner (HDZ) proziva Petrova da zloupotrebljava demokratiju. Jasno je da vam je 79 poslanika, apsolultna većina, iskazala nepoverenje, da sam na vašem mestu već bi tokom vikenda dao ostavku, jer to bi bilo časno, poručio je Reiner navodeći da je sve ostalo – hoće li ministar Marić uspetida dobije 76 glasova protiv sebe, postoji li parlamentarna većina ili ne - irelevantno.

Grčevito se držite fotelje, zamerio je Petrovu koji to odbacuje i odgovara da je Most prošle godine dokazao da mu nije do fotelja.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track