LINTA O PLENKOVIĆEVOJ IZJAVI: Nije tačno da manjine imaju sva prava u Hrvatskoj
Foto: Zorana Jevtić

Demantuje

LINTA O PLENKOVIĆEVOJ IZJAVI: Nije tačno da manjine imaju sva prava u Hrvatskoj

Hrvatska -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je izjavio danas da je potpuno netačna, barem što se tiče srpske zajednice, izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da nacionalne manjine u Hrvatskoj uživaju sva prava koja im pripadaju Ustavom i Ustavnim zakonom, te da će ta prava biti maksimalno poštovana kao i do sada.

Linta u saopštenju podseća da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina koji je usvojen još daleke 2003. godine predviđena ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćirilice na području opština i gradova gde Srbi čine najmanje trećinu stanovništva, kao i zapošljavanje Srba u javnom sektoru ako čine pet odsto stanovništva u županijama i 15 odsto stanovništva u opštinama i gradovima.

U Hrvatskoj ima 10 županija gde je učešće Srba veće od pet odsto ukupnog stanovništva.Obe odredbe Ustavnog zakona su, 14 godina posle donošenja, ostale mrtvo slovo na papiru.U velikoj većini od 23 lokalne samouprave, gde Srbi čine više od trećine stanovništva, nisu postavljene dvojezične table na državnim i institucijama - Hrvatska pošta, Hrvatske šume, državna uprava, poreska uprava, policija, centri za socijalni rad, osnovne škole, dečji vrtići, Vatrogasne službe, domovi zdravlja i drugo.

Dvojezične table su postavljene u većini navedenih lokalnih samouprava samo na opštinskim zgradama o čemu odlučuje lokalna vlast u kojoj učestvuju Srbi.

U nijednoj od navedene 23 lokalne samouprave gde Srbi čine više od trećine stanovništva nisu postavljeni dvojezični natpisi naselja, opština i gradova.

Linta ističe da poseban problem predstavlja činjenica da značajan broj zaposlenih u javnim službama na krajiškom području dolaze iz drugih krajeva Hrvatske samo iz razloga jer su hrvatske nacionalnosti.

Njihovo finansiranje je daleko skuplje jer im se osim plata isplaćuju i putni troškovi.U lokalnim samoupravama često ima značajan broj Srba sa potrebnim kvalifikacijama koji ne mogu da dobiju posao, jer ne pripadaju većinskom narodu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne zaboravi! Pre tačno tri godine Srbiju zadesile najveće poplave u 21. veku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track