SKANDAL NA HRVATSKOJ TELEVIZIJI: Zaposleni krali skupe kamere i oštetili preduzeće za 150.000 evra
Foto: Printscreen/ Youtube

Uhapšeno petoro

SKANDAL NA HRVATSKOJ TELEVIZIJI: Zaposleni krali skupe kamere i oštetili preduzeće za 150.000 evra

Hrvatska -

Policija je otkrila i privela petoro zaposlenih Hrvatske radio televizije (HRT) zbog sumnje da su ukrali kamere i drugu opremu, čiji je nestanak primećen prošle godine, saopštili su zagrebačka policija i HRT.

"Zahvaljujući saradnji Direkcije HRT i MUP otkriveno je i privedeno više radnika HRT koji se dovode u vezu s nestankom kamera i druge opreme ove televizije", naveo je HRT sinoć u saopštenju.

Reč je o opremi čiji je nestanak uočen još prošle godine kada je i podneta krivična prijava protiv nepoznatoga počinioca.

Direkcija HRT navodi da je uložila krajnje napore kako bi u saradnji s MUP što pre otkrili krivci i rešio slučaj.

Zagrebačka policija saopštila je da je u novembru i decembru 2016. godine primila dve krivične prijave zbog sumnje da je od 19. septembra 2014. do 7. oktobra 2016. iz prostorija HRT nestalo pet kamera i veća količina razne tehničke opreme (mikrofona, tonskih mikseta, stativa, monitora i drugog) pri čemu je HRT-u pričinjena milionska materijalna šteta.

Prema navodima policija je, u okviru pretresa domova i drugih prostora, poslovnih prostora, ličnih vozila, računara, memorijskih kartica, korisničkih računa elektronske pošte, pronašla podatke koji su upućivali da su dve kamere putem eBay portala prodate u Australiji i Češkoj, svaka za iznos od 6.000 evra.

Osumnjičeni su uhapšeni zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, kao i falsifikovanja službenih ili poslovnih dokumenata.

Kako je ranije potvrđeno reč je o profesionalnim digitalnim kamerama za snimanje u visokoj rezoluciji (HD) koje koštaju oko 12.000 evra bez PDV, dok se sa dodatnom opremom i objektivima njihova cena penje i do 30.000 evra.

Prema tadašnjim nezvaničnim procenama, HRT je "nestankom" kamera najverovatnije oštećen za iznos od 150.000 evra ili oko 1,2 miliona kuna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track