Najnovije vesti

DRAMATIČAN ZAHTEV KAPETANA DRAGANA HRVATSKOM SUDU: Stepinac je imao humaniji tretman od mene
Foto: Profimedia

Hrvatski sud

DRAMATIČAN ZAHTEV KAPETANA DRAGANA HRVATSKOM SUDU: Stepinac je imao humaniji tretman od mene

Hrvatska

Dragan Vasiljković, Kapetan Dragan, uputio je sredinom prošle nedelje, 23. maja, sudskom veću Županijskog suda u Splitu zahtev za ukidanje pritvora.

"Nakon dokaznog postupka Tužilaštva očigledno je da nije obezbeđen nijedan optužujući dokument ili nekompromitovana optužujuća izjava svedoka koja bi mogla da opravda dosadašnji, 12-godišnji pritvor i višegodišnju izolaciju", naveo je Vasiljković u svom zahtevu, u koji su "Vesti" imale uvid.

Dragan Vasiljković je, obrazlažući svoje 12-godišnje tamnovanje naveo je da su i Nelson Mandela i Alojzije Stepinac imali humanije uslove od njega."Mandela se borio protiv aparthejda, a ja protiv povampirenog ustaštva. U poređenju sa za dom spremnim Stepincem siguran sam da sam ja daleko časniji, pošteniji i dokumentovano humaniji čovek od njega, a da ste vi daleko gori od tadašnjih komunista koji su Stepinca držali u kućnom pritvoru", stoji između ostalog u zahtevu u koji su "Vesti" imale uvid.On je od sudskog veća zatražio da odluku o ukidanju pritvora donesu na osnovu uvida u sudske spise njegovog predmeta, ali imajući u vidu i činjenicu da je punih 12 godina u pritvoru.

"To je zločin ne samo prema meni, već i prema mojoj porodici, prijateljima, ali i prema miliona ljudi u regionu koji se s punim pravom pitaju isto što i ja: da li mi se sudi pred časnim pravosuđem evropske zemlje ili osvetničke ustaške zmije koja još živi u Hrvatskoj", naveo je između ostalog Vasiljković i ocenio da je njegov jedini greh što je branio svoj narod.

"Ništa nema časnije i poštenije nego braniti svoju domovinu i narod", ukazao je Vasiljković.

Pred Županijskim sudom u Splitu nastavlja se izvođenje svedoka odbrane koji u potpunosti osporavaju tvrdnju ključnog svedoka tužilaštva Pere Dragišića da je Kapetan Dragan u Nastavnom centru za obuku vojnika u Bruškoj učestvovao u mučenju i ubistvu dvojice hrvatskih zarobljenika.

Posredstvom video-linka u petak su ispitani Branko Lakić, Vujo Kusalo i Miloš Krnjeta koji su zapravo samo ponovili izjave ranijih svedoka da ni Kapetan Dragan ni njegovi vojnici nisu imali nikakvu komunikaciju sa ratnim zarobljenicima, jer je taj zatvor bio u nadležnosti Ministarstva pravosuđa RSK i SUP Knin.

Istovremeno, nekoliko svedoka je demantovalo da je ključni svedok tužilaštva uopšte bio u tom kampu.

"Pero Dragišić nije bio kuvar u jedinici, već pružni radnik. Iz istog smo sela i veoma se dobro poznajemo", kazao je Milorad Dragišić.

To je potvrdio i drugi svedok, Pero Damjanović, koji je objasnio da je dobro poznavao sve osobe koje su radile u Nastavnom centru u Bruškoj, pa zato i može da tvrdi da Dragišić tamo nikada nije radio kao kuvar.

Osporavajući i treću tačku optužnice, odbrana je izvela za svedoka Slobodana Tarbuka, koji je sredinom 1991. godine bio pripadnik tenkovske jedinice JNA koja je na području Gline imala ulogu tampon zone između srpskih teritorijalaca i hrvatske paravojske.

(Vesti -online)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kojeg Crnogorca su Rusi vratili sa aerodroma iz Moskve u Tivat?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...