LINTA: Odluka da Hrvatska nije  dužna da isplati po 80 penzija prognanim Srbima skandalozna!
Foto: Zorana Jevtić

OJAĐENO 57.500 SRPSKIH PENZIONERA

LINTA: Odluka da Hrvatska nije dužna da isplati po 80 penzija prognanim Srbima skandalozna!

Hrvatska -

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas skandaloznom odluku Međunarodne organizacije rada (ILO) da Hrvatska nije dužna da isplati proteranim Srbima zaostale, a neisplaćene penzije za period od 1991. godine do ponovne uspostave.

Linta ističe da je u delu današnje Hrvatske koji je bio pod zaštitom snaga Ujedinjenih naroda, odnosno u Republici Srpskoj Krajini, do 1995. godine bilo 57.500 penzionera. Svima njima Hrvatski penzioni fond je jednostranom odlukom obustavio isplatu penzija početkom druge polovine 1991. godine, ističe se u sasopštenju. Obustava je trajala do 1997. godine dok nije potpisan Sporazum o normalizaciji odnosa između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske 1996. godine. Pošto je potpisan navedeni Sporazum stekli su se bezbedniji uslovi za odlazak u Hrvatsku.

foto: Profimedia

Prema proceni Udruženja penzionera iz Hrvatske, obustavljena je u proseku 81 penzija po penzioneru. Hrvatski penzioni fond i danas odbija da ovim licima isplati dospele, a neisplaćene penzije, pozivajuće se tobože na prekid platnog prometa, ratne okolnosti i slično. Na taj način Hrvatska krši međunarodne propise koji regulišu zaštitu položaja izbeglica prema kojima izbeglicama ne bi smela da se umanjuju njihova stečena i svaka druga prava, dodaje se u saopštenju.

Hrvatska državna novinska agencija Hina javila je ranije danas da ILO smatra da Hrvatska nije dužna da penzionerima, pretežno srpske nacionalnosti, sa teritorije nekadašnje SAO Krajine, da isplati penzije za period od početka rata do 1998. godine.

"To je preporuka tripartitne komisije koju je Upravni odbor ILO jednoglasno usvojio, a vezano uz predstavku Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospelim, ali neisplaćenim penzijama", javila je Hina, pozivajući se na izvor iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pakao za nesrećnu porodicu ne prestaje, sad im ne daju obdukcioni nalaz!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track