(VIDEO) ŠTRAJK TAKSISTA PARALISAO ZAGREB: Traže ukidanje Ubera, odvlači im najbolje mušterije
Foto: AP (21.6.2017)

Oštro

(VIDEO) ŠTRAJK TAKSISTA PARALISAO ZAGREB: Traže ukidanje Ubera, odvlači im najbolje mušterije

Hrvatska -

U Zagrebu je danas oko podneva delom normalizovan saobraćaj jer stotine taksista iz cele Hrvatske protestuju zbog nelojalne konkurencije, pre svega on-lajn službe Uber za koju tvrde da radi nezakonito.

Posle blokade dela centra Zagreba, taksi su parkirani ponegde u dve kolone, po procenama ih je oko hiljadu, ali saobraćaj time nije poremećen, saopštio je Hrvatski autoklub (HAK). Ne zna se da li će policija podneti prijave protiv organizatora protesta koji nije bio prijavljen.

Predsednik Sekcije autotaksi prevoznika Hrvatske privredne komore Božo Miletić rekao je agenciji Hina da taksisti ne traže nikakve olakšice, već samo poštovanje i sprovođenje Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, po kojem, kako je rekao, Uber radi nezakonito.

Miletić je rekao da mnogi taksisti tek treba da iz Istre i Dalmacije stignu u Zagreb i zamolio je građane za razumevanje, izvinio im se i rekao da je protest jedini način da taksisti izraze nezado voljstvo. Dodao je da je teško reći koliko će trajati protest jer od nadležnih ministarstava očekuju da im jave kada će biti onemogućena aplikacija Uber.

Uber je odgovorio sapoštenjem da od blokiranja grada najviše trpe građani i poslovanje svih, te smatra da je takav pritisak neprihvatljiv i da "predstavlja relikt nekih prošlih vremena". Uber tvrdi da u Hrvatskoj njegovu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi zato što je "pouzdan, siguran i lako dostupan".

Po drugim izvorima, za Uber u Hrvatskoj radi oko 5.000 vozača.

"Turisti iz čak 118 zemalja su koristili Uber ove godine. U konstruktivnom smo dijalogu s predstavnicima vlasti te podržavamo donošenje nove regulative koja štiti pravo potrošača na izbor i podstiče tržišnu utakmicu", piše u saopštenju Ubera.

Uber je nedavno u Hrvatskoj uveo sličan sistem za taksi-prevoz brodićima od Splita, Dubrovnika i Hvara do drugih obližnjih luka.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako bez kvalifikacija SNS kadar dobija direktorsku funkciju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track