Najnovije vesti

PLENKOVIĆ O PLOČI SA USTAŠKIM POZDRAVOM: Nije tačno da će ostati u Jasenovcu!
Foto: Fonet, Foto: fonet

DEMANTUJE MEDIJE

PLENKOVIĆ O PLOČI SA USTAŠKIM POZDRAVOM: Nije tačno da će ostati u Jasenovcu!

Hrvatska

Premijer Andrej Plenković demantovao je pisanje hrvatskih medija da sporna spomen ploča sa ustaškim pozdravom "za dom spremi" ostaje u Jasenovcu.

"Neistinita je informacija o odluci vlade da će ploča HOS-a s natpisom 'za dom spremni' ostati u Jasenovcu", kazao je hrvatski premijer Plenković u Briselu.

Upitan treba li ta ploča tamo da ostane, Plenković je odgovorio: "Sve sam rekao u intervjuu neki dan. To je tema o kojoj trebamo razgovarati sa svim partnerima u vladi. U intervjuu sam rekao sve, pročitajte ga. Kad to bude tema u Evropskom Savetu, onda ćemo o tome pričati", rekao je Plenković.

Prethodno je Večernji list preneo da je Ministarstvo uprave utvrdilo da nema zakonskog uporišta za uklanjanje sporne spomen ploče podignute pripadnicima HOS u centru Jasenovca na kojoj isklesan ustaški pozdrav "za dom spremni".

To je, kako se navodi, odgovor Ministarstva uprave na interpelaciju najuticajnije opozicione SDP.

Odgovor SDP je već napisan, prenose hrvatski mediji, a ministar uprave Lovro Kuščević će ga još jednom, kako se navodi, usaglasati sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

Plenković je ranije izjavio da će predlog o tome šta će biti učinjeno sa spornom spomen pločom dati Ministarstvo uprave koje je zadužio da sačini "dubinsku analizu" o tom problemu.

Hrvatski Večenji list piše da će narednih dana uslediti i sastanci sa udruženjima veterana na temu sporne spomen ploče.

Predlog odgovora Ministarstva uprave temelji se na proučavanju zakonske regulative koja, kaže izvor Večernjeg iz vlade, ne predviđa sankcije za isticanje pozdrava "za dom spremni".

Dok se zakonska regulativa ne izmeni, pojašnjava isti izvor, nema uporišta u zakonu da se sporna spomen ploča, postavljena prošlog novembra, ukloni iz Jasenovca.

Ali, kako navodi, svako ko smatra da ta ploča vređa njegova osećanja može podići tužbu sudu.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Fonet

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...