CERAR: Slovenačka vojska se neće povući sa hrvatske teritorije
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Zatišje?

CERAR: Slovenačka vojska se neće povući sa hrvatske teritorije

Hrvatska -

Iako se vojni objekat na Svetoj Geri gde se nalaze slovenački vojnici prema arbitražnoj presudi nalazi na hrvatskoj teritoriji Slovenija ih sa još neće povući.

Slovenački premijer Miro Cerar navodi da je primenu odluke suda na terenu potrebno dogovoriti sa hrvatskom stranom.

Na sednici vlade u petak na kojoj je Slovenija potvrdila da će poštovati presudu Arbitražnog suda donetu dan ranije i istakla da to isto očekuje i od Hrvatske, bilo je reči o konkretnim pitanjima, kao što su kada će se slovenačka vojska početi povlačiti sa Svete Gere. "To se za sada neće dogoditi", rekao je Cerar u intervjuu za Slovenački radio, a prenosi Hina.

Arbitražni sud je u četvrtak objavio odluku da se Sveta Gera, vrh Žumberačke gore, u čijoj blizini se nalazi vojni objekat nekadašnje JNA, a koji je posle 1991. godine zauzela slovenačka vojska, nalazi na hrvatskoj teritoriji. Sud je istovremeno saopštio da nema jurisdikciju da odluči o hrvatskom zahtevu da slovenački vojni kompleksi ne smeju ostati u Hrvatskoj. Pored te odluke, stalni arbitražni sud u Hagu odlučio je u četvrtak, u sporu između Hrvatske i Slovenije, da skoro ceo Piranski zaliv pripadne Sloveniji, kao i da Slovenija dobije slobodan pristup međunarodnim vodama u Jadranskom moru. Odlučeno je, takođe, da granica na Muri i Sutli ide katastarskom granicom, a u Murskom Središću sredinom reke Mure. Prema rečima Carara, potezi kao što je povlačenje slovenačke vojske moraju biti "dobro promišljeni i organizovani" jer arbitražnu presudu pre toga treba da prizna Hrvatska, kako bi se primena sprovodila koordinisano i na području svih dosad spornih tačaka.

"Sa Hrvatskom je potrebno postići sporazum o tome kako će se i kada svako povući na svoju teritoriju, a smatram da se u tom pogledu granična linija mora tretirati kao jedna celina", naglasio je Cerar. Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, nakon presude, da Hrvatska ostaje na poznatoj poziciji kako je rad arbitraže kompromitovan i pri odluci da je arbitražna odluka ni na koji način ne obavezuje pa je zato ni neće primenjivati. Slovenija, s druge strane, insistira da je odluka obvezujuća za obe strane, da je treba primeniti, te da prve korake u njenoj primeni treba učiniti najkasnije do kraja ove godine.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 20 EPIZODA: Raketni sistem koji je oborio američki ponos F - 117A!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track