ZBOG ZLOČINA NAD OSJEČKIM SRBIMA: Glavašu nije ukinut imunitet, pa ponovo odloženo suđenje
Foto: Profimedia

NOVI PROPUST

ZBOG ZLOČINA NAD OSJEČKIM SRBIMA: Glavašu nije ukinut imunitet, pa ponovo odloženo suđenje

Hrvatska -

Ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima “garaža” i “selotejp” ipak neće početi 6. jula jer Glavašu nije ukinut zastupnički imunitet.

Datum novog suđenja određen je na pripremnom ročištu 11. aprila, a deset dana kasnije Mandatno-imunitetno poverenstvo (MIP) pozitivno je odgovorilo na Glavašev zahtev da se vrati u zastupničke klupe umesto njegovog zamenika Josipa Salapića.

“Ponovo je neko zaboravio svoj posao i suđenja u četvrtak neće biti”, izjavio je u utorak jedan od Glavaševih advokata Veljko Miljević, podsetivši da se po Ustavnim odredbama zastupnicima ne može suditi bez skidanja imuniteta.

Sudija Tanja Pavelin Borzić koja će voditi novo suđenje na pripremnom ročištu u aprilu nije prihvatila predlog obdrane da se slučaj vrati optužnom veću koje bi odlučilo o izmenama optužnice, s obzirom da odbrana tvrdi da je u ovom slučaju reč o “krivičnim delima počinjenim tokom ratnog sukoba”, ali ne i ratnom zločinu.

Za glavnu raspravu sudija je odgodila odluku o zahtevu odbrane da se iz spisa izdvoje iskazi glavnog svedoka Krunoslava Fehira koji je ranije Glavaša naveo kao nalogodavca zločina nad osječkim Srbima i optužene Gordane Getoš Madgić koja ga je u jednom od iskaza teretila, da bi kasnije tvrdila kako je njeno ispitivanje bilo nezakonito.

Fehir, koji je za vreme zločina imao 16 godina, prvi je u medijima priznao da je u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu pucao na jednu osobu, a kao nalogodavca je optužio Glavaša koji je tada bio na čelu Sekretarijata. Svoj iskaz je ponovio i na prvom suđenju, nakon čega su zvaničnici Glavaševe stranke HDSSB-a tvrdili da je za svoje lažno svedočenje i osuđujuću presudu nagrađen stanom u Poreču, prenosi hrvatski portal Telegram.

Kurir.rs/Telegram.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Potresno, izvršitelji pokušali invalida da izbace na ulicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track