OGORČENI RAT KUVARA NA RABU: Pobednik Masterčefa se vratio u domovinu na odmor, odrali ga u restoranu
Foto: Profimedia, Printscreen Facebook

KULINARSKA DRAMA

OGORČENI RAT KUVARA NA RABU: Pobednik Masterčefa se vratio u domovinu na odmor, odrali ga u restoranu

Hrvatska -

Hrvatsko primorje potresa gastro-drama koja je počela u ponedeljak, kada se Nikola Lesar, pobednik šoua "Masterčef" (MasterChef), na Fejsbuku požalio da previsok račun u jednom poznatom restoranu na Rabu.

Lesar inače živi na Tajlandu, gde ima restoran, a najviše mu je zasmetalo, kaže, što hrvatskim ugostiteljima nije u interesu da zadovolje gosta, nego da ga oderu koliko god mogu.

"Onaj osećaj kad se posle dve godine vratiš u rodnu zemlju i požališ to istog trena. Kašika maslinovog ulja 10 kuna (1,3 evra)! Kilo brancina 450 (60 evra). Škampi, koji nisu bili na žaru, već sirovi, imaju istu cenu. Ajs kafa, koja nikad nije bila naručena, 80 (11 evra). Jad i sramota”, napisao je 26-godišnji Lesar na Fejsbuku i dodaje da su ga lokalci upozorili da ne jede u starom gradu.

foto: Facebook/Nikola Lesar

Nikola Lesar: Zaračunali su mi dve ajs kafe i škampe na žaru koje nisam naručio

"Nije problem visok iznos računa, 2.710 kuna (366 evra) nego to što su nam zaračunate dve ajs kafe i škampi na žaru koji nikada nisu bili na stolu" - objašnjava Lesar dodajući da je kuvar hteo da kuva specijalno za njega. Ali, odlučio je da reši to pitanje kasnije jer nije hteo da se žali pred gošćom s Tajlanda.

"Nazvao sam vlasnika, koji me uputio na konobaricu koja nas je služila jer on nije upućen. Konobarica mi se izvinila i htela je da sve plati iz svog džepa, ali bilo mi je jasno da tu situaciju - račun skuplji za 500 kuna (67 evra) - ne mogu da rešim s njom, nego s vlasnikom ili menadžerom restorana", kazao je Lesar i dodao da je objasnio vlasniku da želi nazad taj novac ili će objaviti fotografiju računa na Fejsbuku, a vlasnik mu je spustio slušalicu.

"Jesam, burnije sam reagovao kad mi je zapretio da imam pet minuta da mu vratim novac ili će me uništiti preko medija. Rekao sam mu da je slobodan da uradi šta želi. Ja sam ugostitelj 40 godina! To nije bio nastup civilizovanog čoveka", kaže vlasnik restorana.

"Imao je kraljevski tretman. Moja konobarica ga je prepoznala i trudila se oko njih dva sata. Bilo je euforično. Platio je karticom i otišao, a tek sat i po kasnije me nazvao jer ima prigovor", priča vlasnik i dodaje da je Lesaru najviše zasmetala cena sirovih škampi od 450 kuna.

foto: Profimedia

"Sve vreme je imao meni na stolu. Kod mene i sirovi i pečeni škampi koštaju isto, škampi su uvek škampi", kaže vlasnik restorana, ali Lesar se ne slaže.

"Ne može isto da se naplati riba s kriškom limuna na tanjiru i pečena riba u koju su uloženi radna snaga kuvara, ulje, gas, začini...", smatra Lesar i dodaje da račun nije objavio s ciljem da uništi restoran nego da upozori ljude.

Poznati gastro kritičar Radovan Marčić smatra da je Lesar još jeftino i prošao.

"Slučaj na Rabu nije izuzetak, da je otišao u restoran na nekom od južnijih ostrva, još bi ga više opelješili" - smatra Marčić i dodaje da je zanimljivo to što niko nije obratio pažnju na ogroman PDV na tom računu. Nije mu jasno ni zašto je kuvar odlučio da kuva specijalno za Lesara.

"Možda je hteo da pokaže svoje znanje, a možda je hteo da nabije cenu. Ako su Lesara smatrali slavnom osobom, zasigurno ga ne bi častili. Po pravilu se časte stalni gosti, a zvezde, koje imaju novca, nema smisla čašćavati", zaključuje gastro kritičar i dodaje da je vlasnik restorana u pravu kad sirovu i pečenu ribu naplaćuje po istoj ceni.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Foto: Profimedia, Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track