(VIDEO) OVAKO SU GRAĐANI CELU NOĆ BRANILI KUĆE OD POŽARA: Žene i decu smo poslali na sigurno, mi smo ostali!
Foto: Printscreen/ Facebook, Foto: Printscreen Facebook

NOĆ BEZ SNA

(VIDEO) OVAKO SU GRAĐANI CELU NOĆ BRANILI KUĆE OD POŽARA: Žene i decu smo poslali na sigurno, mi smo ostali!

Hrvatska -

Veliki pozar koji je juče goreo u okolini Splita u večernjim satima se proširio do samog grada u kome se vodila borba za svaku kuću. Međutim, u Split su tek jutros stigli i vatrogasci iz drugih delova Hrvatske, a otvoreni su i putevi koje su juče zatvoreni za saobraćaj.

Građane zanima zašto je vojska stigla prekasno na teren, zašto su sami morali da brane svoje domove i zašto pojačanje nije stiglo na vreme. Požar su gasili građani i navijači, a i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže da službe nisu bile spremne.

Ivica Pivac iz mesta Žrnovnice, koje je pretrpelo velike štete u požaru rekao je kako smatra kako je državni vrh zakazao.

"Vatrogasci su naši heroji. Policija je osiguravala i radila svoj posao. Ali, državni vrh nije reagovao kako treba, vojska će reagovati kako joj se naredi, znači - od vrha sve ide. Nisu reagovali ili nisu shvatali opasnost. Njihova sramota. Dali su nam naprtnjače za gašenje vatre, ali bez špricalica, bez vode. Žene i decu smo poslali na sigurno, mi smo ostali. Nismo mogli ni da dišemo, popeli smo se na krov kuće da dišemo. Moja kuća je nastradala, istopljeni su prozori, fasada... Nikakvu podršku nismo imali, nikoga!" kaže.

Šteta je velika, no pravi razmjeri tek će biti poznati, kaže ovaj stanovnik Žrnovnice.

Fejsbuk stranica "Vatrogasci - Oni su naši heroji" ranije je objavila kako su se trojica vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije zaputila o svom trošku da gase požar. Nije im jasno zašto ih nisu mobilisali.

Na Fejsbuku je objavljena i fotografija koja prikazuje kakve napore ulažu vatrogasci u spasavanje građana i domova.

"Ovo nije ministar u fotelji i ovo pokraj njega nije limuzina od 100.000 evra. Ovo je moj, tvoj, naš HEROJ, a pokraj njega je TAM iz 1972. godine…", piše uz fotografiju vatrogasca na nosilima.

Na ove primedbe biće zanimljivo čuti odgovor iz vlade. Naime, sastanak Kriznog štaba u Splitu počeo je danas nakon što je gotovo sva vatra ugašena i kriza prošla.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Foto: Printscreen/ Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Gori Crna Gora!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track