NIKO NEĆE DA KONOBARIŠE: U ovom gradu na Jadranu ugostitelji muku muče sa osobljem
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NESTAŠICA LJUDI

NIKO NEĆE DA KONOBARIŠE: U ovom gradu na Jadranu ugostitelji muku muče sa osobljem

Hrvatska -

Već drugu godinu za redom nema ni jednog upisanog učenika za zanimanje konobara u Porečskoj Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića.

Turističko-ugostiteljski sektor koji muku muči sa nedostatkom kvalitetnih i stručnih kadrova, a stanje je još gore ako se doda da TUŠ Anton Štifanića nije upisao ni jednog poslastičara.

Hotelijeri i ugostitelji ne mogu da pronađu osoblje, a razlog zbog koje je iz Slavonije, do nekoliko godina godina najvećeg rasadnika radne snage za istarske hotele i lokale, veliki broj mladih emigrirao u druge države u potrazi za boljim životom. Početkom sezone, brojni hotelijeri još nisu popunili sva sezonska radna mesta. Mnogi su mladi otišli ​​u potrazi za većim platama i radnim uslovima. Sudeći prema nekom interesu dece za ove zanimanje, problemi će se nastaviti iu budućnosti, pišpu regionalni mediji. “Konobari se suočavaju sa trogodišnjim programom, pa sada imamo samo treći razred. Učenici koji posećuju četiri godine smer turističko-hotelijerskog komercijalista poseduju predmete i kuhanje sa slastičarstvom i serviranjem, a deo njih može da radi i posao konobara. Upisali smo i jedan razred kuvara, za šta trenutno ima interesa među mladima, kaže direktorka TUŠ-a Anton Štifanića Vesna Baranašić.

Kaže da vlada više zainteresuje za četvorogodišnje programe, jer nakon toga učenici mogu da upišu fakultet.

(Kurir.rs/ Glas Istre)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SKANDAL! Pao na psiho-testu, a postavljen za šefa policije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track