(VIDEO) SPLIĆANI BESNI NA GOSTE SA KRUZERA: Malo troše, puno šetaju i teraju prave turiste
Foto: twitter/ricky ives

muke po dalmaciji

(VIDEO) SPLIĆANI BESNI NA GOSTE SA KRUZERA: Malo troše, puno šetaju i teraju prave turiste

Hrvatska -

Čak deset hiljada turista koji su se juče iskrcali sa tri kruzera koja su uplovila u splitsku luku, “blokirali” su centar grada pa se među Splićanima još jednom razvila rasprava o stvarnoj isplativosti kruzerskog turizma.

"Ovo je najveća gužva koju smo imali ove godine, uz redovan saobraćaj i kruzere, tu je i 60-70 drvenih jedrenjaka, a evo trenutno stiže i brod iz Italije sa 1000 putnika i 200 vozila, u kašnjenju je puna četiri sata”, izjavio je Ivan Gače, jedan od privezivača i stivadora, kojih je juče u Luci bilo preko 30 kako bi svi brodovi u dolasku i odlasku sigurno ‘vezali cime’.

Očekuje se da će do kraja sezone Split nakratko obići 270 000 kruzerskih gostiju.

“Ove godine očekujemo 237 kruzera, možda ih dođe još nekoliko. Za iduću godinu već sada imamo dogovoreno 246 kruzera, a do kraja godine očekujemo ih oko 300 ”, kaže rukovodilac lučkog operativnog centra Lučke uprave kapetan Vjekoslav Grgić.

Ipak, ne gledaju svi blagonaklono na navedene brojke. Split sve više "koketira" sa idejom da poput Dubrovnika ograniči istovremeni dolazak kruzera.

"Osim što donose manje prihode, kruzerski turisti izrazito ubrzavaju negativnu transformaciju urbanog prostora, pretvarajući ga u monokulturu jeftinih suvenirnica. Takav prostor umire za lokalno stanovništvo, a postaje neprivlačan i zahtevnijim tipovima turista. Istraživanja provedena u svrhu izrade plana upravljanja povijesnom jezgrom pokazala su da najmanje troše turisti koji kažu da su došli u Split nešto kupiti, a najviše oni koji kažu da žele osjetiti atmosferu grada”, dao je svoje mišljenje sociolog Mirko Petrić

Naime, samoproglašeni “potrošači” imaju mesečni prihod manji od 900 evra, a “nepotrošači”, koji na kraju zapravo potroše najviše, često između 3000 i 5000 evra. Kada se zna da kruzerski turista stvara u prosjeku četiri puta više otpada od stacionarnog, nije teško reći za koju bi se vrstu turizma Split trebao da opredeli", rekao je Petrić, dodavši kako bi spašavanje istorijskog jezgra i očuvanje baštine morali biti prioritet svakoj splitskoj gradskoj vlasti.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track